2016. január 24., vasárnap

Hírek Itáliából II.




A januári színes olasz karneválok után februárban Veronába érdemes utazni. Szent Valentin (Bálint) napja táján, február 11-14. között a szerelem Verona utcáira és tereire, Shakespeare Rómeó és Júliájának helyszíneire költözik. Koncertek, ételárusok, kézművesek lepik el a kisvárost, a tetejébe pedig Júlia háza is megtekinthető. A szervezők a szerelem pecsétjét szíveket ábrázoló tűzijátékkal adják át a pároknak. Vasárnap reggel azután bárki részt vehet a Rómeó és Júlia félmaratonon. (www.veronainlove.it)



A tengerparti San Remo 65. alkalommal válik a Festival della Canzone Italia énekverseny helyszínévé február 9-13-ig. 1951 óta az Ariston Színház ad otthont a San Remói Fesztiválnak - kizárólag olasz dalszerzők előadóinak, akiket a hivatalos zsűri és a közönség értékel. Az euroviziós közvetítés joga most is a san remói kaszinóé.



Aquilában hat évvel a pusztító földrengés után ismét újjáépítették az Abruzzo Nemzeti Múzeumot. Itt láthatók a legfontosabb abruzzói régészeti leletek, mint például a Marsi kígyó, a Marsi nemzetség szent állata, továbbá középkori madonna-ábrázolások, késő gótikus szárnyas-oltárok, értékes reneszánsz alkotások és barokk mesterművek. 



Padova új múzeummal dicsekedhet. A San Francesco (Szent Ferenc) kórházban izgalmas interaktív múzeumot nézhetnek meg az orvostudományok iránt érdeklődők, akár ifjak, akár idősebbek.



A római Ara Pacis Múzeumban vendégszerepelnek a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő Toulouse-Lautrec képekből 170 darab. 2016. május 8-tól plakátok, illusztrációk, kottaborítók, színlapok, művészportrék, korabeli hírességek, bordélyházi jelenetek és a párizsi éjszakai élet alakjai elevenítik fel a művész életének helyszíneit. Egy másik szekcióban rajzok, litográfiák, önarcképek láthatók. A kiállítást a párizsi Belle Époque korából, a 20. század elejéről származó eredeti fényképek zárják.



Paviában március 20-tól a Palazzo Vistariában Picasso életművéből mintegy 200 darabot mutatnak be. Köztük rajzok, kerámiák, olajképek szerepelnek, amelyek a művészt megihlették, és jelenleg a malagai Mija Múzeum kincsei. Picasso képein curkusz-, színház- és bikaviadal-jeleneteket, nőket és politikusokat láthatunk, egyben stílusának fordulatait és technikai fejlődését is jelzik.



Veronában még 2016. március 13-ig tekinthetjük meg a Palazzo della Gran Guardia épületében az otterlói Kröller-Müller Múzeumból érkezett 70 mesterművet. Köztük Van Gogh 1887-es önarcképe mellett Seurat, Signac és Mondrian munkáit állították ki. Az 1886-ban alakult posztimpresszionizmus (amit Hollandiában és Belgiumban divizionizmusnak mondanak) művészei szabad technikával készítették forradalmi alkotásaikat, amelyeket Helene Kröller-Müller galériájában, a turizmus szempontjából távoli holland vidéken gyűjtött össze. Az ún. absztraktok képein nyomon követhető a színekkel és a látvánnyal való kísérletezés, valamint a fotográfia hatása.

 Dobi Ildikó - EuroAstra

 A közleményt az ENIT, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal bécsi központja bocsátotta közre Kelet-Európában angol nyelven.


Nincsenek megjegyzések: