2016. január 21., csütörtök

Évkezdés a Concerto Budapestnél




2016. január és március között a Concerto Budapest különleges koncertekkel kedveskedik a komolyzene iránt érdeklődőknek. Többek között olyan nagynevű művészekkel lépnek fel a Müpa és a Zeneakadémia színpadára, mint Martha Argerich, Várjon Dénes, Simon Izabella, Juliane Banse, Christoph Poppen, Rácz Zoltán, ifj. Kurtág György és Balog József.


 
Túlzás nélkül állítható, hogy a 2016. január 25. 19:30 órai koncert kivételes lesz még azok számára is a Müpában, akik rendszeres látogatói a budapesti komolyzenei koncerteknek: a Gidon Kremer hegedűművész által alapított, először csak alkalmi társulásnak induló, de közel két évtizede működő Kremerata Baltica együttes találkozik ezen a koncerten a világ zenei életét immár fél évszázada meghatározó zongoraművésznővel, az argentin Martha Argerich-csel, aki rendkívüli pianisztikus adottságait már egészen fiatalon, 9-10 éves korában Mozart- és Beethoven-zongoraversenyekben csillogtatta meg. Pályája kezdetén gyakrabban adott szólóestet, később - a közös zenélés örömét többre tartva a „magányos sikernél" - szívesebben játszott (és játszik) zenekarral vagy kamarapartnerek inspiráló társaságában.

Február 4-én 19.30 órától a Zeneakadémián a kitűnő zongorista házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes a Zeneakadémia 140. tanéve alkalmából elindított, legendás koncerteket felelevenítő sorozat részeként játszanak a Keller András vezette Concerto Budapesttel.

Majd február 19-én 19.30 órától Kurtág 90 címmel Kurtág György születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából több, a szerző által jegyzett mű csendül fel a Zeneakadémia Nagytermében.

A hónapban, február 25-én folytatódik a januárban megkezdett Sztravinszkij koncertsorozat, az Hommage à Stravinsky a Zeneakadémián Edgar Varèse Arcana, Bartók Béla I. zongoraverseny és Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művek előadásával Balog József közreműködésével és Rácz Zoltán vezénylésével.

Március 9-én 19.30 órától a Müpában Schubert V. szimfónia, Schubert-dalok és Mahler IV. szimfóniája csendül fel Christoph Poppen vezényletével és Juliane Banse szoprán közreműködésével a Müpában.

Március 19-én és 20-án 19.30 órától a Zeneakadémián Messiaen Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című művek lesznek műsoron - 19-én a Haydn mű zenekari változatban, 20-án pedig a Keller Quartet előadásában hangzanak el. Mindkét est közreműködői Ránki Fülöp zongorán, Bruno Perrault egy különleges hangszeren, ondes martenot-n, továbbá a Pro Musica Leánykar és Szabó Dénes.

Március 30-án a Hommage à Stravinsky 3. következő koncertjén Fejérvári Zoltán zongoraművész közreműködésével hallhatóak Sztravinszkij, Pierre Boulez és Berg művei.

http://concertobudapest.hu
 

Nincsenek megjegyzések: