2016. január 12., kedd

Élő MúzeumCafé 75.




Mitől és/vagy mire jó egy jó plakát? - A magyar reklámgrafika humora a harmincastól a hatvanas évekig.

A Nemzeti Galéria A hirdetőoszlop humoristái - Káldor László, Kassowitz Félix és Macskássy Gyula reklámgrafikái című kiállításához kapcsolódva ezen az estén azokról a művészekről beszélgetnek vendégeikkel, akik a jellegzetes humoros magyar reklámokat a harmincas évek kapitalista kereskedelmi versenyéből átmentették az ötvenes-hatvanas évek szocialista tervgazdaságának áruhiányos korszakába.
A történet látszólag „törésmentes", de vajon mi mégis a különbség, illetve miben áll a hasonlóság a két korszak között? A harmincas évek gazdasági versenye fellendítette a reklámot, óriási lehetőségeket nyújtva a tehetséges grafikusoknak, de minek köszönhető, hogy ez a tendencia tovább élt a hiánygazdaság korszakában is?
A beszélgetés résztvevői:
Bakos Katalin művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa,a kiállítás kurátora,
Tóth József "Füles" fotóművész, plakáttervező és
Valuch Tibor történész, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos tanácsadója, az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Doktori Iskolájának tanára.

A beszélgetést Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé beszélgetéssorozat szerkesztője vezeti.
A program a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtök esti múzeum+ rendezvényének a része, így arra belépőjegyet kell váltani, amellyel az este 22:00 óráig tartó egyéb programok is látogathatók.
A beszélgetést szokás szerint rögzítik, és az a későbbiekben az interneten megtekinthető lesz.
2016. január 14., csütörtök, 18:00 óra
Élő MúzeumCafé 75.
Magyar Nemzeti Galéria
www.muzeumcafe.hu
 

Nincsenek megjegyzések: