2016. január 12., kedd

Haussmann báró





Georges Eugène Haussmann báró 1860 körül
1891. január 12-én halt meg Georges Eugène Haussmann

A báró volt a mai, modern Párizs megálmodója, építője

Haussmann 1853. június 22-én megbízást kapott III. Napóleontól a főváros látképének, alaprajzának megváltoztatására. Haussman báró nem is késlekedett: az általa elindított, sokak munkáját igénylő városrendezési munkálatok 1871-ig folytak az ő felügyelete alatt.

A városrendezés leglátványosabb eredménye  mára Párizs egyik jelképévé vált: az Étoile térről csillag alakzatban induló utcák, sugárutak rendszere. A város külső megjelenésének változása mellett, Haussmann báró kiemelt feladatnak tartotta a főváros higéniai, egészségügyi  körülményeinek megváltoztatását,a közüzemek és szolgáltatások kiépítését.

Az évtizedekig tartó munkálatok során a középkori, zsúfolt és nyomorúságos városrészeket a földdel tették egyenlővé, s helyükön a várost szellőssé tevő sugárutakat nyitottak, köztereket és parkokat alakítottak ki, bérházakat, középületeket építettek, és jelentős infrastrukturális beruházásokra is sor került. Nevéhez fűződik többek között a Cité-sziget építészeti kialakítása, az Igazságügyi Palota, az Opéra Garnier, a Forum des Halles vásárcsarnok kialakítása.



Munkájával a 19. század végének európai nagyvároseszményét alakította ki, noha kortársai és az utókor is kritikával illették és illetik működésének egyes eredményeit. Georges Eugene Haussmann megvalósult elképzelései a jövőben több más nagyváros átépítésénél is példaként szolgáltak.

„A legfontosabb feladat olyan közüzemi létesítmények és szolgáltatások kiépítése, amelyek biztosítják a már milliós város működését: csatornahálózat, vízvezeték, gázvilágítás, közlekedés, iskolák, kórházak, piacok, parkok. (…) megháromszorozzák a közvilágítás gázlámpáit; egységesítik az omnibuszközlekedést és bevezetik a bérkocsikat; létrehoznak négy nyilvános parkot; középületeket emelnek (…): ezek azok a fontos „közmunkák”, amelyeket később minden európai városban elvégeznek.”


Forrás: Wikipédia

 

Nincsenek megjegyzések: