2016. január 14., csütörtök

Hírek Olaszországból 2016 telén




Síterepek
 
Feltétlenül érdemes a téli sportokhoz alkalmas legszebb sípályákat meglátogatni például az Aosta-völgyben, a svájci-olasz határnál, Lombardiában Santa Catarinát és Abruzzót, Dél-Tirolban pedig a Dolomitok csodálatos lejtőit. A részletekért keressük fel a www.dolomitisuperski.com oldalakat!

Híres olasz karneválok

A hozzánk legközelebb eső nagy esemény a január 23-tól február 9-ig tartó Velencei Karnevál. A rokokó korába visznek vissza a városszerte menetelő álarcos-jelmezes alakok. Január 23-24-én éjjel a karnevál fénypontja a nyitóest a feldíszített csónakokkal. Január 31-én a Campanile tornyából „valódi" angyal száll le a Szent Márk térre, a maszkabálozók közé. Jegyet lehet rendelni a www.carnevale.venezia.it oldalon.

Viareggio tengerparti sétányán díszes kocsikon vonulnak fel az óriási papírmasé figurák a februári szombatokon és március 5-én, vasárnap. A műhelyekben hónapok óta készülnek az aktuális politikai és társadalmi eseményeket szimbolizáló, vicces alakok. A farsangi ünnepségek késő éjszakáig elhúzódnak tánccal, zenével, mindenféle mulatsággal.

Putignano fesztiválját idén már 622. alkalommal rendezik január 24-30. és február 7-9. között. Európa legrégebbi farsangján óriási figurákat hurcolnak keresztül a város utcáin autókkal. Allegorikus politikai célzattal készülnek a figurák. Helyi, azaz apuliai tájszólásban mondanak tréfás verseket a különböző csoportok.

Ivrea is beszáll a farsangozásba január 6-tól február 10-ig. Középkori kosztümökben lépnek fel a korabeli bárók és uralkodók elleni népfelkelés emlékére. A történelmi felvonulást versenyek követik.

Pompeji hat új háza

2015. december 24-től az ókori Pompeji hat újabb háza vált látogathatóvá. A szépséges házakat Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Dario Franaschini UNESCO kultúrminiszter avatta fel. A Via dell'Abbondanzán álló hat frissen renovált domus egykori tulajdonosának neve is ismert. Lakhelyeiket a Vezúv 79-ben történt kitörése temette be. Az egyik mozaikokkal pompásan kirakott padlójú és freskókkal dúsan díszített falú házban textiltisztító műhely működött. A Grande Progetto Pompeji program keretében, az EU támogatásával 2012 óta 105 millió euróból restaurálták ezeket. Pompeji a világ leglátogatottabb régészeti lelőhelye. 1997 óta élvezi a világ kulturális öröksége címet.

Jeles kiállítás Ferrarában

Száz év után ismét visszatérnek Ferrarába Giorgio De Chirico metafizikus mesterművei. De Chirico ugyanis itt alkotta képeit 1915 és 1918 között. Február 28-tól tekinthetők meg a Palazzo dei Diamantiban az olasz és európai művészet különös szakaszának termékei. De Chirico munkái mellett kiállítják Carlo Carrá, Giorgio Morandi, Filippo de Pisis, Raoul Hausmann, George Grosz, René Magritte, Salvador Dalí és Max Ernst kortárs műveit is. De Chirico az első világháború idején Itáliában maradt. Megdöbbentette Emilia-Romagna reneszánsz városának szépsége és a világ őrületének kontrasztja, s ebből merítette a témáit. 1917-ben ismerkedett meg a Villa del Seminario épületében Carlo Carrával, akit a hadsereg kórházában ápoltak háborús neurózissal. A találkozásból született intenzív filozófiai és művészeti partnerség a két művész között, s ettől kezdve nevezte alkotásait metafizikusnak.

Toszkána rejtett kincsei

A Szent Év kezdetén készült el a Toszkána rejtett kincseit bemutató website. Az online idegenvezető kétévi kutatással tette hozzáférhetővé a turizmus számára megközelíthető helyeket. Az oldal főleg azoknak lesz hasznára, akik kevéssé ismerik a régiót. Itt bemutatják a tartomány összes tevékenységét, közösségeit, részletes földrajzi helyzetét. Tematikus kirándulásokat, történelmi és vallási épületeket, múzeumokat, nemzeti parkokat, útvonalakat, rendezvényeket, gasztronómiai kínálatot, tipikus termékeket és különlegességeket ismertet az oldal. Ezen kívül összeköttetést kínál szálláshelyekkel, autókölcsönzőkkel, vendéglőkkel is az alábbi oldal: www.tuscanysweetlife.com.

ENIT

Olaszországot és turizmusát népszerűsítő szervezet. 2015.ben sikeresen szerzett munkájához támogatókat a Facebookon és az Instagramon. 2016-ban az olasz régiókat helyezi erősebben a középpontba. Hetente részletesen foglalkozik a húsz olasz régióval mint úti céllal, bemutatja életmódját, rendezvényeit, felfedi egyéniségeit, hogy felhívja a figyelmet a környékére.
   Január 4-től kerül a fókuszba Abruzzo, 11-től Aosta, később Apulia stb. Minden hónapban hashtagon közli a legszebb felvételeket. Várja, hogy a „Fedezd fel Itáliát" csatornákra a látogatók töltsék fel videóikat és fényképeiket az aktuális országrész helyszíneiről.


Forrás: Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: