2016. január 14., csütörtök

Nehéz év vár az Androidra




Elavult verziók, biztonsági rések, az interneten terjedő és előre telepített kártevők - a G Data előrejelzése szerint ezek várnak az androidos telefonokra ebben az évben.
 

A biztonsági cég szerint jelenleg az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Android esetében nem a Google, hanem a telefongyártók azok, akiknek ki kell adniuk a frissítést egy-egy adott telefontípushoz. Ez pedig egyrészt lassan megy nekik, másrészt az új frissítések sokszor nem elérhetőek a régebbi készülékekhez. A G Data adatai szerint ezért az androidos telefonok és tabletek 80 százalékán biztonsági réseket tartalmazó, elavult operációs rendszer található.

A Google androidos fejlesztőközpontjának adatai alátámasztják ezt a statisztikát. A legfrissebb, 6.0-s (Marshmallow) rendszer mindössze a készülékek 1 százalékán fut - felfelé kerekítve az adatokat. A verziók folyamatos, gyorsabb frissítésére pedig szükség lenne: a G Data az előző évben 50 százalékkal több androidos kártevőt regisztrált, mint 2014-ben, és jelenleg egy év alatt több mint kétmillió új kártékony kódot analizál a víruslaboratórium.

A német vírusvédelmi cég emellett három másik veszélyre is figyelmeztet. Az első, hogy a nem megbízható forrásból vásárolt készülékeken már előre telepített kártevő bújhat meg. Az elmúlt évben a Lenovo, a Xiaomi és a Huawei nem márkakereskedésből, hanem ismeretlen disztribútoroktól vásárolt készülékein is azonosítottak ilyen kémprogramokat.

A második veszély a dolgok internetéhez kapcsolódik. Azzal párhuzamosan, ahogyan egyre több eszköz épül a Google operációs rendszerére, növekednek az egyes biztonsági résekhez kapcsolódó kockázatok is. Az okosóráktól az okostévékig sok minden lett „androidos", és a különböző berendezéseken tömegesen gyűlnek a bűnözők számára értékes felhasználói adatok.

Végül a G Data szerint a harmadik fenyegetést a komplex banki trójaiak jelentik. A cég szakértői arra figyelmeztetnek, hogy ebben az évben várhatóan növekedni fog azon kártevők száma, melyek az azonos felhasználóhoz tartozó windowsos gépet és androidos telefont egyszerre fertőzik meg, és így megszerzik a banktól SMS üzenetben érkező aláíró jelszavakat is.

A vírusirtó cég a veszélyek kapcsán felhívja a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy az androidos telefonokat vírusirtó szoftverrel védjük. Más gyártók mellett a G Data is ingyenesen biztosítja ilyen megoldásának alapverzióját.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: