2016. január 28., csütörtök

„Majom éve” nyitány autentikus előadókkal a Müpában




A tűz energiájával fűtött majom éve kezdődik februárban, tartja a kínai horoszkóp. A kísérletezés és a meglepetések évének jegyében február 4-én a kínai kultúra a Müpába költözik - újévi hangverseny köszönti a holdújévet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 




Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koncertek 2016-os programja ezúttal átfogó képet ad Kína különböző tájainak, népcsoportjainak tradicionális zenéjéről, a máig is használatban lévő hagyományos hangszerekről, a kínai és a nyugati zene közötti hatásokról, és a kortárs kínai zenéről. Az ünnep alkalmával kihagyhatatlan Tavaszi fesztivál-nyitány a Senhszi, a Hegyek hőse a hősök földjének is nevezett Kuanghszi tartományban élők, A vonat megérkezik egy dong faluba című kompozíció az életvidám dong emberek, a Daling melódia pedig a koreai kisebbség zenei pillanatképe. A Pillangószerelmesek-fantázia a szimfonikus zene és a tradicionális kínai népopera elemeinek kombinálásával született. A Nagy Fal capriccióban a közönség ízelítőt kaphat a kínai zene színházzal való egybefonódásából, valamint az ősi citerafélékből, kéthúros hegedűkből, dobokból, duplanádas fúvós eszközökből és megannyi, az európai szemnek-fülnek kevéssé ismerős, ám annál inkább varázslatos hangszerből is.

Az autentikus előadást ezúttal a Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza hozza el többek között Hamburg, Linz, Luzern és Wiesbaden mellett Budapestre is Hung Hszia, Kína legkiemelkedőbb női karmestere vezetésével. 
Nagy kínai újévi hangverseny
2016. február 4. csütörtök 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel:
Hung Hszia

Közreműködők:
A Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza
Lin Kan
kao-hu
Szung Jang
lusheng
Vu Su-tö
piri
Lej Tien-jün
ku-cseng
San Vej-vej, Liu Hszi-csan
suona
Po Miao
csing-hu
Jang Ven-na
csing erhu
Vang Csie-nan
nagy kínai dob
További információk:
https://www.mupa.hu/program/nagy-kinai-ujevi-hangverseny-2016-02-04_19-30-bbnh
https://www.youtube.com/watch?v=FguolmEhBGI

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/883038391774674/


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: