2016. január 7., csütörtök

Reich Károly




Reich Károly Kossuth-díjas grafikus, könyvillusztrátor 1988. január 7-én halt meg.

A második világháború utáni magyar képzőművészet egyik legismertebb, legnépszerűbb, nemzetközileg is kiemelkedő alkotója azt vallotta: "...én még ott tartok, hogy nem kell túl sokat kívánni a művészettől. Csak annyit, hogy a szemlélőnek szerezzen egy kis örömöt"."
Reich Károly 1922. augusztus 7-én született egy balatonszemesi szegény bognárcsaládban. Csak hat elemit végzett, ezután be kellett állnia kereskedőtanoncnak a Hangya szövetkezethez.. Itt figyeltek fel rajztehetségére, felkerült a központi dekorációs osztályra, és beíratták az Iparművészeti Főiskolára, ahova rendhagyó módon érettségi nélkül vették fel. Így művészeti és iskolai tanulmányait párhuzamosan végezte. 1948-ban diplomázott, ettől kezdve a művészetnek és a művészetből élt.
Képi világa a valóság elemeiből, a somogyi népművészetből és gyermekkora élményvilágából merített, de hatott rá Picasso és Chagall művészete is. Több mint háromszáz kötethez készített tus-, ceruza- vagy krétarajzokat, vízfestményeket, pasztell- vagy temperaképeket, melyekkel nemzedékek vizuális kultúráját, ízlését és képzeletvilágát formálta. Mesékhez, ifjúsági könyvekhez is készített illusztrációkat, könnyed, tiszta vonalakkal, egyéni forma- és színvilágával és - a téma függvényében - jóízű humorával megújítva a magyar gyermekkönyv-művészetet. Nemecsek Ernő és a többi Pál utcai fiú, Nyilas Misi és társai, Kormos István Vackor mackója, Benedek Elek mondáinak, Rémusz bácsi meséinek alakjai, Fekete István Téli berekjének szereplői - hogy csak néhány példát említsünk - mind-mind azt az arcot viselik az idősebb olvasók emlékezetében, amilyenre Reich Károly képzelete alkotta őket.

Galambos rajz, 1974
A magyar és a nemzetközi irodalom kiemelkedő alkotásait, Balassi Bálint, Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, József Attila, Devecseri Gábor, Ovidius, Shakespeare, Hauptmann, Krleza és mások műveit is illusztrálta. Mitológiai témájú grafikái az antik görög-római szépségideált elevenítik meg. A természet, az állatok és az ember szeretete, humanizmusa hatotta át önálló képgrafikáit és illusztrációit.
Pár esztendővel halála előtt kisplasztikákat is mintázott, az e műveiből 1987 decemberében rendezett tárlaton súlyos betegsége miatt már nem vehetett részt. Reich Károly 1988. január 7-én hunyt el Budapesten.
Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el: 1954-ben és 1956-ban Munkácsy-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal, megkapta az érdemes és a kiváló művész címet is.

 

Forrás: MTVA


Nincsenek megjegyzések: