2016. január 26., kedd

Filmek a holokauszt nemzetközi emléknapján az Urániában




Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Hajnali láz, Az Eichmann show és a Saul fia című alkotásokkal, valamint Szilágyi Varga Zoltán Mementó című animációjával emlékezik meg az áldozatokról. Január 30-án, az emléknaphoz kapcsolódva műsorra tűzik az 1984-ben Oscar-díjra jelölt Jób lázadását is.

71 éve, 1945. január 27-én szabadult fel a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau, ahol közel 2 millió ember pusztult el a második világháború alatt. 2005-ben az ENSZ közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította ezt a napot, a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozat emlékét őrizve. Az Uránia műsorán január 27-én minden film a holokauszt tragédiájához, traumájához kapcsolódik.

11 órától a Hajnali láz című filmet vetítik,  amelyben Gárdos Péter rendező (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire) holokauszt-túlélő szülei szerelmének történetét beszéli el: Miklós és Lili a bergen-belseni koncentrációs táborból kiszabadulva egy-egy svéd rehabilitációs táborba kerülnek, és egymástól több száz kilométerre, teljesen ismeretlenül kezdenek levelezni egymással. A történet először regény formájában, 2010-ben jelent meg, s azóta harminc nyelvre lefordították. A film, melyet svéd, izraeli és magyarországi helyszíneken forgattak, decemberben került a mozikba, és továbbra is megtekinthető az Urániában.

A 13:15-től látható Az Eichmann show, Paul Andrew Williams egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása, amely szokatlan módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával. Az izraeli titkosszolgálat ügynökei 1960-ban Argentínában elfogták, Jeruzsálembe szállították és bíróság elé állították Adolf Eichmann egykori SS alezredest. Az amerikai televíziós producer, Milton Fruchtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára tett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is. Halálos fenyegetések és számtalan akadály közepette látnak neki a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően a per eseményeiről készített napi összefoglaló minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése lett. Hatására világszerte nézők milliói szembesültek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.

Délután 15 órától és este 20:45-től Nemes László filmje, a holokauszt talán utolsó tabutémájaként a Sonderkommandót a középpontba állító Saul fia kerül műsorra, amely az Oscar-jelölés óta ismét teltházas vetítések sorát tudhatja maga mögött: a filmet az elmúlt 10 napban több mint kétezren látták csak az Urániában, ahol 35 mm-es kópiáról vetítik.


A január 27-i vetítések előtt az Urániában Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész Mementó című animációs filmjét láthatja a közönség. A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az „Emlékezz. Január 27." nemzetközi kampány keretében készült. A kampányt az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve indította. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra - ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.

A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódva, január 30-án, 16:15-től szombaton levetítik Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült drámáját, a Jób lázadását, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon - szintén gyerekszemszögből. A főszerepekben Zenthe Ferencet és Temessy Hédit láthatjuk. A film, amelyet 1984-ben - a Saul fiához hasonlóan - a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelöltek, 35 mm-es kópiáról látható.

A részletes filmismertetők a honlapon olvashatók.

www.urania-nf.hu


Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: