2019. február 11., hétfő

VIII. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja
.

Február 16-17-én rendezik meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját a Fonóban. A mesterhangszerek kiállítása mellett Sáránszky Pál 100 Emlékkiállítás és borkóstoló is lesz. A koncertprogramban Gwendolyn Masin lép fel Szalai Éva zongoraművésszel, utána Vizeli Máté ad szóló- és kamaraestet. A vasárnapi programban az Opera Quartet szerepel.  


Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk. A Fonóban nyolcadik alkalommal rendezik meg a Wine and Violin hétvégét, de a kiállítás és a szalonon kiállító mesterek az elmúlt években sikerrel mutatkozott be Belgrádban, és Torontoban egyaránt.

"Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!" (Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a kiállítás szervezője)

Kiállító készítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Draskóczy Gábor, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András és Popara Nikola

Sáránszky 100 Emlékkiállítás
Sáránszky Pál (1919-2000), a 20. század második felének legjelentősebb magyar hegedűkészítője és tanító mestere, idén lenne 100 éves. „Kiállított hangszereivel és egy kerekasztal beszélgetéssel emlékezünk meg sokunk mesteréről."

Program:

2019. február 16.
16.00-tól látogatható a Wine and Violin kiállítás
17.30 kiállítás megnyitó
18.00 kerekasztalbeszélgetés a készítőkkel, vezeti: Tóth Endre zenetörténész
19.00 Gwendolyn Masin (hegedű) és Szalai Éva (zongora) koncertje
20.30 Vizeli Máté szóló- és kamaraestje: Határmezsgyék
Vizeli Máté - hegedű
Konta Noémi - csembaló
Kovalszki Mária - zongora
Egervári Mátyás - cimbalom

2019. február 17.
12.00-tól látogatható a kiállítás
14.00 az Opera Quartet koncertje
Deák Sára – hegedű
Hutás Erzsébet - hegedű
Tallián András – mélyhegedű
Nagy Domonkos – gordonka

A kiállítás látogatása, valamint a vasárnapi koncert ingyenes.
Jegyárak a szombati koncertprogramra:
Elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

2019. február 16-17.
Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja
Fonó
1116 Budapest, Sztregova u 3.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: