2019. február 22., péntek

Új zeneművet mutat be a Central European String Quartet




.

Február 24-én kerül sor a Central European String Quartet nemzetközi zeneszerzőversenyének gálakoncertjére az Óbudai Társaskörben. Miranda Liu hegedűművésznő (Magyarország legfiatalabb koncertmestere) valamint az általa vezetett Central European String Quartet hirdette meg a versenyt, amelyre 25 országból 75 kortárs mű érkezett! A gálakoncerten a kvartett eljátssza a nyertes művet, Leonardo Mezzalira kompozícióját.


A Central European String Quartet tagjai, a négy virtuóz zenész, Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao és Szabó Judit különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze. Külön-külön számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. Innovatív projektek, izgalmas műsorok jellemzik munkájukat.

Miranda Liu (első hegedű) a 2016 óta a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmestere, aki győztese számos országos és nemzetközi versenynek és mind szólistaként mind kamarazenészként is több száz koncertet adott Európában, Ázsiában és USA-ban. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb doktorandusza.

A második hegedűs Soós Mátét 13 évesen vették fel a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe Perényi Eszter osztályába. Nemrégiben nyerte meg a Győrben rendezett Wieniawski Hegedűversenyt és a Nemzetközi Kortárszenei Versenyt Balassagyarmaton. 2018-ban Fischer Annie-ösztöndíjban részesült.

Haruka Nagao hegedűn és mélyhegedűn is játszik, a Magyar Állami Operaház koncertmestere. Számos nagysikerű koncertet adott szólistaként különböző zenekarokkal Európában és Ázsiában. Jelenleg a tokiói Geidai Egyetem doktorandusza, miközben idén diplomázik a Zeneakadémia mélyhegedű-mesterképzés szakirányán.

Szabó Judit életútját végigkíséri a kamarazene, azon belül a vonósnégyes. 1998 és 2018 között a Keller Quartet csellistájaként folyamatosan koncertezett a világ legjelentősebb koncerttermeiben, világszerte tartott mesterkurzusokat. A kvartettezés mellett elkötelezett híve a 20-21. század zenéjének előadásában. 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének tanára.

A Central European String Quartet 2018 júliusában hirdette meg a nemzetközi zeneszerzőversenyt, amelyre mindent várakozást felülmúlva rekordszámban adtak be új műveket a szerzők a világ minden tájáról: összesen 75 új mű érkezett 27 különböző országból. Az elbírálás anonim volt, a zsűri bírálatkor nem látta a szerzők neveit. Az első fordulóban a kvartett tagjai, a döntőben pedig az Erkel- és Bartók-Pásztory díjas Tihanyi László zeneszerzővel együtt bíráltak el. A verseny eredményét 2018 októberében tették közzé, 2019. február 24-én pedig sor kerül a verseny gálakoncertjére és ennek keretében a győztes mű ősbemutatójára: Leonardo Mezzalira (Olaszország) “Quartetto del pulsare e dell’ affiorare”(2018) című művének előadására. A győztes mű a gálakoncert követően legközelebb április 18-án a Zeneakadémia Solti Termében és június 11-én a Magyar Rádió Márványtermében lesz hallható a CESQ előadásában.
„Számos külföldi fellépésem során azt tapasztaltam, hogy nagy igény van a közönség részéről is új művek iránt, művészként pedig nagy kihívást jelent ilyen módon támogatni és bemutatáshoz segíteni új zenei kompozíciókat. Célunk a versennyel többek között az is volt, hogy a verseny publicitását felhasználva reflektorfénybe állítsuk a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassuk a vonósnégyesrepertoár szélesítését. Mi művészek is izgatottan várjuk a gálakoncertet, hiszen nagy megtiszteltetés elsőként megszólaltatni az új művet.” – mondta el Miranda Liu hegedűművésznő, a Central European String Quartet zeneszerzőversenyének életrehívója, ötletgazdája

A versenyre Ausztriából, Bulgáriából, Kanadából, Kínából, Kolumbiából, Ciprusról, Angliából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Hollandiából, Magyarországról, Írországból, Izraelből, Olaszországból, Japánból, Litvániából, Makedóniából, Malajziából, Új-Zélandról, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Szlovéniából és az Amerikai Egyesült Államokból adtak be pályamunkákat, közülük összesen nyolc művet díjazott a zsűri, köztük Zámbó Jonatán  és Balogh Máté magyar szerzők műveit is.

Jegyek a február 24-ei gálakoncertre az Óbudai Társaskörben, a Zeneakadémia jegypénztárában, valamint az interneten ezen a linken válthatók: https://www.jegymester.hu/hun/Production/300837/A-Central-European-String-Quartet-I-Nemzetkozi-Zeneszerzoverseny-Galakoncertje

Miranda Liu január 11-én kezdi meg háromkoncertes Két arckép című  sorozatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyüjteményében  A sorozatban a CESQ is fog majd fellépni, ahol Bartók és Debussy műveit adják elő.  A sorozatot az NKA támogatja.

2019. február 24.,17:00
A Central European String Quartet I. Nemzetközi Zeneszerzőverseny Gálakoncertje
Óbudai Társaskör, Till Ottó-terem

A Central European String Quartet
Miranda Liu, Soós Máté – hegedű
Haruka Nagao – brácsa
Szabó Judit – gordonka
Borbély László – zongora

Műsor:
Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 64/5 "A pacsirta"
Vaughan Williams: A felszálló pacsirta
Mezzalira, Leonardo: Quartetto del pulsare e dell’ affiorare (2018)
A CESQ I. Nemzetközi Zeneszerzőversenye 1. díjnyertes darabja – bemutató
Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34

Central European String Quartet I. Nemzetközi Zeneszerzőverseny eredménye
Leonardo Mezzalira olasz zeneszerző Quartetto del pulsare e dell’ affiorare c. műve nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Az első mellett a második és a harmadik helyezett, valamint négy különdíjas is pénzdíjat kap, ezen felül a győztes pályamű – klassszikus művek társaságában - több koncertelőadáson elhangzik a Central European String Quartet előadásában.
A verseny eredménye:
1. díj: Leonardo Mezzalira (Olaszország) “Quartetto del pulsare e dell’ affiorare” (2018)
2. díj: Johannes X. Schachtner (Németország) “Vor Anker” – Streichquartett (2018)
3. díj: Zámbó Jonatán (Magyarország) “14 bagatell” (2018)
Különdíjak:
• Zsűri különdíj: a zsűri nem adott ki
• Pacsirta Díj: Krasimir Draganov Taskov (Bulgária) “Charmed Lark” (2018)
• Különdíj a leginnovatívabb pályamű számára: Amy Brandon (Kanada) “Aperture” (2018)
• Különdíj a legszórakoztatóbb pályamű számára: Xubin Ma (Kína) „The Lark from Buenos Aires” (2018)
• Zeneakadémia Alapítvány Díja: Balogh Máté (Magyarország) Lerchenquartett – Hommage J. Haydn (2018)
A Zeneakadémia Alapítvány Díját a kuratórium Balogh Máté doktorjelöltnek ítélte.


Nincsenek megjegyzések: