2019. február 7., csütörtök

Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-es, zongora fordulójára
.

Fiatal zongoristák megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-ben a Zeneakadémián. A versenyre 32 év alatti zongoristák jelentkezhetnek a világ bármely tájáról Bartók Béla zongorára íródott Szvitjének 1. vagy 2. tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével.


A 60.000 eurós összdíjazású verseny a szeptember 7-15. között megrendezett négy élő fordulót követően gálakoncerttel és díjátadó ceremóniával zárul.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Világverseny hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére. A hangszeres versenyek közötti években a zeneszerzésre összpontosít, e fordulók nyertes művei kerülnek be a következő év kötelező darabjai közé. A ciklus a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, 2018-ban zeneszerzők megmérettetésével folytatódott, a 2019-es zongora fordulóra pedig március 25-ig lehet jelentkezni Bartók Béla zongorára írt Szvitjének Scherzo, vagy Allegretto tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. Az elődöntőbe kerülő tizenkét zongoristának többek között a tavalyi zeneszerzőverseny első helyezettje, Dobos Dániel Drumul Dracului című művét és megosztott harmadik helyezettje, Stark János Mátyás Toccata című művét is repertoárra kell tűznie.

„A Zeneakadémia falai között tanult és tanított Bartók, bármelyik sarokba húzódunk az épületben, ott van az ő szellemisége, ott van a bartóki zene lelke. Különleges jelképértéke van annak, hogy idén a jelentkezési határidő épp Bartók születésnapjára, március 25-ére esik” – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny ötletgazdája.

„Lehetetlen felsorolni, mennyit nyertem a Bartók versenynek köszönhetően. Egy klasszikus művel, Beethoven D-dúr hegedűversenyével érkeztem, de a felkészülés alatt jobban megismerhettem Bartók művészetét és személyét. A zsűri szigorú repertoárt határozott meg a jelentkezőknek, ám előadóként a zeneművek értelmezésekor kicsit önmagunkat is felfedeztük” – mondta a versenyciklus első hangszeres fordulója, a 2017-es hegedűs verseny francia-holland győztese, Cosima Soulez-Lariviére. A zongoristák 60.000 euró összdíjazású versenyének zsűrije idén is a fordulónként meghatározott repertoárt előadó versenyzők közül választja ki a nagydöntő három befutóját, akik Bartók Béla három zongoraversenyének egyikét adják majd elő. A Díjkiosztó Gála-koncertet szeptember 15-én rendezik a Zeneakadémia Nagytermében.

A zsűriben ezúttal is a világ élvonalába tartozó művészek kaptak helyet.
A kilenc tagú döntőbizottság munkájában részt vesz a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője; Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója: Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész; Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész; a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, Klara Min, a Manhattan School of Music tanára; a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálójaként is ismert amerikai-orosz Alexandre Moutouzkine; a kiemelkedő norvég zongorista, Einar Steen-Nøkleberg; Mūza Rubackytė litván zongoraművész, zenepedagógus; valamint az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista, Kendzsi Watanabe.

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap és további információk is elérhetők a http://bartokworldcompetition.hu oldalon.

A Bartók Világverseny és Fesztivál a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, Bartók Béla születésének 135. évfordulóján. A Bartók-jogok felszabadulásával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyan versenyfolyam létrehozását tűzte ki célul, amely sokoldalúan bemutatja Bartók géniuszát, és közben nevét egyértelműen Magyarországhoz és a Zeneakadémiához köti. A Bartók Világverseny emellett nem csupán hangszeres seregszemle: a kétévente megrendezendő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget is megszólító változatos programokkal egészül ki egész hetes fesztivállá.

 

Nincsenek megjegyzések: