2019. február 27., szerda

Még lehet jelentkezni a „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőre és Az ember tragédiája szpotversenyre!




.

Jelentkezési határidő a Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőre: március 10., vasárnap éjfél. Jelentkezési határidő Az ember tragédiája szpotversenyre: március 18. vasárnap éjfél. Eredményhirdetés: március 25-én!


Idén is meghirdette internetes színháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház.
2019-ben ötödik alkalommal várják játszani, vetélkedni az ország 10-edikes és 11-edikes diákcsapatait. A „Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőben négyfős csapatok vehetnek részt, akik egy iskolából kell, hogy verbuválódjanak. A csapatok - felkészítő tanáraik segítsége mellett - három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell!

Az idei vetélkedő középpontjában Németh Antal, a színházcsináló áll.
A rendező, a hihetetlen elméleti tudású színháztörténész 1935 és 1944 között volt a Nemzeti Színház igazgatója, akit külföldi tanulmányútjai a magyar színjátszás legjobb hagyományainak megőrzése mellett rendezői és szcenikai újítások meghonosítására sarkallták. Az egyetemes emberi értékek mellett mindenkor kiálló, a színházi szakma megszállottjaként ismert Németh Antal egyetlen politikai rendszernek sem volt kiszolgálója, így mindegyik ellenséget látott benne. Az ő életének, pályafutásának eseményei adják a jelentkező csapatoknak a kutató munkát, amelynek során digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül: filmet, plakátot, prezentációkat és sok minden mást. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, melyre a Nemzeti Színházban kerül sor, 2019. június 11-én.

A zsűri tagjai: a Nemzeti Színház két fiatal színésze Ács Eszter és Nagy Márk, Pintér Szilvia színház- drámapedagógus, a  Színház ifjúsági programjainak felelőse, A. Szabó Magda, a Színház korábbi stratégiai igazgatója és Kávási Klára színháztörténész, a Nemzeti Színház archívumának egykori vezetője, az MMA kiadónál 2018-ban megjelent Németh Antal a Nemzetiben és száműzetésben című könyv szerzője.

A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyernek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra „kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalom órákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal, smink- és fodrászbemutatóval és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

A vetélkedőre március 10-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül (www.nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo), ahol egyéb részletek illetve az elmúlt négy év vetélkedői feladatainak és a versenyző csapatok akkori megoldásainak teljes archívuma is megtalálható. A vetélkedőről a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen kérhetnek információkat az érdeklődők!

Az ember tragédiája szpotverseny
„Ember küzdj, és bízva bízzál” címmel pályázatot indít a Nemzeti Színház 13-23 éves diákok számára! A színház által Az ember tragédiája előadáshoz készített szpotok nyomán várják a diákok saját gyártású telefonos videóit, melyeken saját ötlettel egy-egy szállóigét jelenítenek meg.

 A játék jelentkezési határideje március 18. vasárnap éjfél. Eredményhirdetés: március 25-én! „Az egyedi kis 20-30 másodperces videókat feltöltjük a Nemzeti Színház Instagram oldalára február 4. és március 4. között, a beérkezések sorrendjében. A kreatív videókat egy három tagú zsűri – Schnell Ádám, Nagy Mari és Herczegh Péter, Az ember tragédiája szereplői – nézik meg, és bírálják el.”

A közönség is szavazhat a kedvencére, így közönségdíjat is hirdetnek!
A saját névvel ellátott videókat és a közönség szavazatait a tragedia@nemzetiszinhaz.hu email címre várják! A közönségdíjas és a 3. helyezett nyereménye: 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska.
A 2. helyezett nyereménye: 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska, valamint exkluzív kulisszajárás Az ember tragédiája egyik szereplőjével.
Az 1. helyezett nyereménye: Egy Iphone 7 mobiltelefon, 2 tiszteletjegy a színház repertoárjáról szabadon választott előadásra, Az ember tragédiája szállóigéjét tartalmazó 2 db vászon válltáska.

Ahhoz, hogy a díjak közül bármelyik is Tiéd legyen nem kell mást tenned, csak annyit, hogy:
1. Válassz ki egy ütős mondatot Az ember tragédiája műből.
2. A mondathoz készíts egy ütős videoszpotot a saját mobiloddal
3. És üsd le az entert, hogy elküldd a tragedia@nemzetiszinhaz.hu e-mail címre!

„A nyertesek útiköltségét a Nemzeti Színház fedezi! Köszönjük az ötletet a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium 11. D osztályának, és osztályfőnökének, Ludányiné Prém Juditnak!”

 

Nincsenek megjegyzések: