2019. február 16., szombat

Vidovszky 75




.

Szerzői esttel köszönti Vidovszky Lászlót 75. születésnapja alkalmából a Pannon Filharmonikusok

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok. Az est során a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, melyek 4-5 évtizedet ölelnek át. A zenekart Vidovszky László egykori tanítványa Dobszay-Meskó Ilona dirigálja, aki a zeneszerző szerint az ifjú karmester-zeneszerző generáció egyik ígéretes tagja.
A napjainkban is aktívan komponáló Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Vidovszky László közel 10 művét adja elő a zenekar február 23-án, melyekről a művész így nyilatkozott:
„A műsorban egyfajta keresztmetszetet szeretnénk nyújtani eddigi mun­kásságomról. Ezért a műsort három részbe csoportosítottuk. Az első harmadban hangszeres szólók és kamaraművek részletei hangzanak el, a második egy kisopera, míg a harmadik rész darabjai a hagyományos értelemben vett szimfonikus hangzást képviselik. Mondhatnám, hogy maga a műsor a kompozíció.”
Vidovszky László: Futaki ének (Inventor rutili) – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
Vidovszky László: 10 000 hang Tandori Dezsőnek – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
Vidovszky László: Praeludium & Walzer – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
Vidovszky László: Fées – a Promenade c. műből
Vidovszky László: 5. vonósnégyes – a Zwölf Streichquartette c. műből
Vidovszky László: Gymnopédie – a Páros c. műből
Vidovszky László: Sarabande & Air – a Páros c. műből
Vidovszky László: Nárcisz és Echó
Vidovszky László: Bevezetés, Minuet, Frottage, Mazurka, Trailer – az Orkesztrion c. sorozatból

„Nem igazán vagyok zenekari komponista, ezért kevés zenekari művem van, de ezek többségét már ők is előadták.” – tette hozzá a zeneszerző, valamint megjegyezte, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy születésnapja alkalmából ilyen formában ünnepli a zenekar és a pécsi közönség.
A műsor kamaraformációban a Pannon Filharmonikusok muzsikusai és meghívott vendégművészek hallhatók, köztük: Deák Márta (hegedű), Bánfalvi Zoltán (hegedű), Morvay Ágnes (hegedű), Murin Jaroszlav (mélyhegedű), Janzsó Ildikó (gordonka), Gárdai Viktória (fuvola), Arnóth Zoltán (klarinét), Aubrecht Dénes (basszusklarinét), Solymosi Péter (trombita), Góth Tamás (ütőhangszerek), Hodozsó György (zongora), Balogh Eszter (Echó), Varga Donát (Nárcisz), Szakács Ildikó (Nimfa), Hámori Szabolcs (Sírásó).
A zenekar igazgatója, Horváth Zsolt így összegezte a hangverseny jelentőségét:
Elengedhetetlen szerepe a Pannon Filharmonikusoknak mint a város szimfonikus zenekarának, hogy ne csupán a helyi közönséggel, de Pécs szakmai közegével, művészeivel is élő kapcsolatot ápoljon és az ehhez hasonló mérföldkövekre felhívja valamennyiük figyelmét.
A szerződi estre jegyek a www.jegymester.hu  oldalon, valamint a Kodály Központ jegypénztárában kaphatók.
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 

Nincsenek megjegyzések: