.
„Minél több E-szám van a termékben, annál egészségtelenebb”, „A
mesterségesen előállított anyagok veszélyesek” – számtalan ezekhez
hasonló városi legenda szól az adalékanyagokról, így nem csoda, hogy
gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, sokszor komplikáltnak tűnő
neveket. A Coca-Cola kutatásából nemrég kiderült, hogy rengeteg
félreértés van az élelmiszerek összetevői kapcsán, az áltudományos hírek
pedig a hamis teóriák terjedését erősítik. Itt az ideje, hogy
félretegyük a tévhiteket: az Okoscímke.hu most lerántja a leplet az E-számokról.
- Mindegy az eredet
Csak amiatt, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék,
nem lesz kockázatos a fogyasztása: az azonos szerkezetű anyagok hatása
is megegyezik, függetlenül attól, hogy szintetikus vagy természetes
eredetűek. Vásárlás során tudatosan tanulmányozzuk a címkén szereplő
feliratokat és csak azért, mert a közismert C-vitamin helyett E-300-at
látunk a csomagoláson, nem kell azonnal visszatennünk a polcra: a kettő
pontosan ugyanaz.
- Bennünk is vannak
Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően
hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik,
valójában ezeknek egy része természetes módon az emberi szervezetben is
jelen van. A tejsav (E-270) például az izmokban megtalálható, a sósav
(E-507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E-422) a zsírszövetekben, a
propionsav (E-280) pedig az izzadságban is fellelhető.
- Van határ
Bár valóban igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kapcsán van
tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték (ADI), ezt
azonban egyáltalán nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a
leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például
összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta
meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt a beviteli értéket.
Az adalékanyagokkal és a tudatos élelmiszerfogyasztással kapcsolatban további hasznos információkat találhatunk az Okoscímke.hu weboldalon és a Coca-Cola Journey korábbi cikkében.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése