2019. február 21., csütörtök

Ingyenes előadások felnőtteknek a Nemzeti Színházban



.

A Nemzeti Színház két évvel ezelőtt hirdette meg a #nemzetiadiakokert programot, melynek keretében négy előadást (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég – A fehér felhő, Tóth Ilonka) belépődíj nélkül játssza diákok és pedagógus kísérőik számára. Az elmúlt években a Nemzeti Színház vendégül látott nagycsaládosokat, nehéz sorsú gyermekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat. A #nemzetiadiakokert programmal eddig százezer diák jutott el a Nemzeti Színház előadásaira.


A Nemzeti Színház ebben az évadban új programot indít, #anemzetimindenkie címmel. Belépődíj nélküli előadásokat hirdet azon felnőttek számára, akiket élethelyzetük megakadályoz abban, hogy színházlátogatók legyenek.

Az első #anemzetimindenkie előadás 2019. február 18-án a Vitéz lélek volt. A Tamási Áron művéből készült produkció bemutatója 2013-ban volt, mely Vidnyánszky Attila első rendezése a Nemzeti főigazgatójaként. A premier óta több mint 150-szer tűzték műsorra a színházban.

Az első ingyenes előadás megvalósításában együttműködő partnerek voltak:
a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével 400 hátrányos helyzetű, idős, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott ember érkezett az előadásra, akiknek a színház nem lehet a mindennapjaik része, és többen közülük most először jártak Budapesten.

A Dél-Pesti Centrumkórházból 155 főt, ápolókat, kórházi udvari munkásokat, valamint a biztonsági szolgálat munkatársait, a Somogyi László Szociális Gondozói Szolgálattól 39 fő szociális munkást láttunk vendégül. A résztvevők között akadt olyan, aki először járt színházban. „A Nemzeti Színház ma a nemzet színházaként határozza meg önmagát. Azt szeretnénk, ha a színházba járás nem csupán egyesek kiváltsága lenne, hanem mindenki számára lehetőség. Ezért a mai Vitéz lélek különleges alkalom számunkra – ünnep. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat Tamási Áron darabjára.” – mondta az előadás előtt Vidnyánszky Attila.

A következő ingyenes előadást március 19-én tartjuk azok számára, akik nem juthatnak el színházba. Tamási Áron Vitéz lélek című előadására várják szervezetek jelentkezéseit az agnes.szabo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen.

 

Nincsenek megjegyzések: