.
2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál. A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára.
Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.
„Ez egy nagyon
értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a
kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell,
akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.
A fesztiválon
az ország több mint 20 pálinka gyártójának több száz termékével
ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a
„hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító
Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is.
A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása
a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek
kíséretében sétálnak a hazai és határon túli lovagrendek. A
lovagrendeket a felvonuláson a Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar
és a Grácia Mazsorett Csoport kíséri!
Folytatódik a tavalyi évben hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozat, ezúttal Szilva a konyhában címmel.
Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban kerül
megrendezésre 2019. április 13-án, amely során bemutatják a látogatóknak
az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a
gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia
univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!
A 2019-es évben a szilva pálinka kerül a középpontba.
A szilvának
ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty
kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szilva számos ételt
finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról,
zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy
kis szilvapálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is.
Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre.
Az igazi jó
szilvapálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől
tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az
étkezés után pedig, csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs
is rá jobb szó.
Természetesen a
szilvapálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az
alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szilva,
annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá
teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is
érlelhetünk benne.
Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet,
amelyben Prohászka Béla és Balogh László ajánlásával készült ételek
receptjei – fotóval illusztrálva - olvashatóak. Aki elkalauzolja a
Vendégeket:
• Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló – Gyulai Pálinka Manufaktúra
• Prohászka
Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti
Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
• Balogh László, cukrászmester - Kézműves Cukrászda – Cadeau Bonbon Manufaktúra
A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 3990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.
A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2019 Pálinka és Párlat Verseny.
A versenyre 2018-ban mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is.
Az ünnepélyes
eredményhirdetésre a 2019. április 12. és 14. között megrendezésre
kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor.
A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:
• Brillante – 2018 legjobb pálinkája
• Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje,
míg a bérfőzetők és magánfőzők versenya során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:
• Legjobb Magánfőzött Párlat
• Legeredményesebb Magánfőző
• Legjobb Bérfőzetett Párlat
• Legeredményesebb Bérfőzető
• Legeredményesebb Bérfőzde
Természetesen
mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a
benevezett tételek. A verseny díjazása teljesen megújul ebben az
esztendőben.
A Legjobb
Versenyminta cím pálinkáját a Magyar Gasztrokulturális
Rendezvényszervező Kft. Érték és Minőség Nagydíjra terjeszti elő,
amelynek teljes költségeit a szervező cég vállalja magára.
A Legjobb Versenyminta cím birtokosának 300.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.
A Legjobb Kereskedelmi Főzde részére 500.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.
A Legjobb
Magánfőzött Párlat, a Legjobb Bérfőzetett Párlat birtokosának, a
Legeredményesebb Bérfőzető, Legeredményesebb Magánfőzőnek egy-egy 50.000
Ft értékű vásárlási utalványt biztosít a szervező, amelyet a Lovassy
P.A.C. Kft.-nél tud beváltani olyan eszközökre, alapanyagokra, amelyek a
párlatfőzéshez elengedhetetlenek.
A 2018-as esztendő új kezdeményezése a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása volt,
amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból
készült (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).
Az eseményt
hagyományteremtő szándékkal hívták életre, így a 2019-es évben is
folytatódik, 2019. április 12-én, pénteken kerül megrendezésre.
A pálinka évente más gyümölcsből készül majd, a 2019-es esztendő a szilva éve lesz.
A különleges
párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik,
és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A
szervezők a kezdeményezésükkel jó ügyet kívánnak szolgálni, közös
összefogásuk léptékével ők maguk is alkotni, nyomot hagyni szeretnének,
hiszen kezdeményezésük eredménye gyermekeik, utódaik, leszármazó
nemzedékeik számára is örök emlékek felidézésére lesz képes.
A főszereplő, pálinka mellett
a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel
találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a szintén 20 éves
Magna Cum Laude és Ismerős Arcok, de ott lesz a színpadon Rúzsa Magdi, a
TNT, fenyő Miklós, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. A
családokról sem feledkeznek meg a szervezők: játékos kvízműsorral,
játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a
legkisebbeket.
Az előzetes
egyeztetések szerint itt lesz a fesztiválon a Paks II. interaktív
tájékoztató kamionja, amely egy guruló kiállítás, amelynek belsejében
interaktív eszközökkel és játékos formában ismerteti meg a látogatókat
az atomenergiával. A jármű házhoz viszi az ismereteket a nukleáris
energiatermelésről, az atomenergia biztonságos és környezetkímélő
felhasználásáról, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt
szerepéről, a Paksi Atomerőműről, illetve az új atomerőművi blokkok
létesítését végző Paks II. projektről azok számára is, akiknek nem áll
módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi
Tájékoztató és Látogatóközpontot.
Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll
majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati
irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek,
illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító
igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel
kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük
az ügyfeleknek.
Érkezik a
fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy
a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési
színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által
megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a
tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető
legmagasabb legyen.
Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!
2019. április 12 - 14.
Gyulai Pálinkafesztivál
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése