2019. február 25., hétfő

Páratlan párlatok találkozása
.

2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál. A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára.


Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.
„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.
A fesztiválon az ország több mint 20 pálinka gyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is.

A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a hazai és határon túli lovagrendek. A lovagrendeket a felvonuláson a Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar és a Grácia Mazsorett Csoport kíséri!

Folytatódik a tavalyi évben hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozat, ezúttal Szilva a konyhában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban kerül megrendezésre 2019. április 13-án, amely során bemutatják a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!

A 2019-es évben a szilva pálinka kerül a középpontba.
A szilvának ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szilva számos ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szilvapálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre.
Az igazi jó szilvapálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig, csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó.
Természetesen a szilvapálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szilva, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.
Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla és Balogh László ajánlásával készült ételek receptjei – fotóval illusztrálva - olvashatóak. Aki elkalauzolja a Vendégeket:
• Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló – Gyulai Pálinka Manufaktúra
• Prohászka Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
• Balogh László, cukrászmester - Kézműves Cukrászda – Cadeau Bonbon Manufaktúra
A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 3990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2019 Pálinka és Párlat Verseny.
A versenyre 2018-ban mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2019. április 12. és 14. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor.
A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:
• Brillante – 2018 legjobb pálinkája
• Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje,
míg a bérfőzetők és magánfőzők versenya során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:
• Legjobb Magánfőzött Párlat
• Legeredményesebb Magánfőző
• Legjobb Bérfőzetett Párlat
• Legeredményesebb Bérfőzető
• Legeredményesebb Bérfőzde
Természetesen mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a benevezett tételek. A verseny díjazása teljesen megújul ebben az esztendőben.
A Legjobb Versenyminta cím pálinkáját a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. Érték és Minőség Nagydíjra terjeszti elő, amelynek teljes költségeit a szervező cég vállalja magára.
A Legjobb Versenyminta cím birtokosának 300.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.
A Legjobb Kereskedelmi Főzde részére 500.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.
A Legjobb Magánfőzött Párlat, a Legjobb Bérfőzetett Párlat birtokosának, a Legeredményesebb Bérfőzető, Legeredményesebb Magánfőzőnek egy-egy 50.000 Ft értékű vásárlási utalványt biztosít a szervező, amelyet a Lovassy P.A.C. Kft.-nél tud beváltani olyan eszközökre, alapanyagokra, amelyek a párlatfőzéshez elengedhetetlenek.

A 2018-as esztendő új kezdeményezése a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása volt, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készült (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, így a 2019-es évben is folytatódik, 2019. április 12-én, pénteken kerül megrendezésre.

A pálinka évente más gyümölcsből készül majd, a 2019-es esztendő a szilva éve lesz.
A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A szervezők a kezdeményezésükkel jó ügyet kívánnak szolgálni, közös összefogásuk léptékével ők maguk is alkotni, nyomot hagyni szeretnének, hiszen kezdeményezésük eredménye gyermekeik, utódaik, leszármazó nemzedékeik számára is örök emlékek felidézésére lesz képes.

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a szintén 20 éves Magna Cum Laude és Ismerős Arcok, de ott lesz a színpadon Rúzsa Magdi, a TNT, fenyő Miklós, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. A családokról sem feledkeznek meg a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a legkisebbeket.
Az előzetes egyeztetések szerint itt lesz a fesztiválon a Paks II. interaktív tájékoztató kamionja, amely egy guruló kiállítás, amelynek belsejében interaktív eszközökkel és játékos formában ismerteti meg a látogatókat az atomenergiával. A jármű házhoz viszi az ismereteket a nukleáris energiatermelésről, az atomenergia biztonságos és környezetkímélő felhasználásáról, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, a Paksi Atomerőműről, illetve az új atomerőművi blokkok létesítését végző Paks II. projektről azok számára is, akiknek nem áll módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi Tájékoztató és Látogatóközpontot.

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek.
Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.
Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!

2019. április 12 - 14.
Gyulai Pálinkafesztivál

 

Nincsenek megjegyzések: