2019. február 3., vasárnap

Tényleg eltérő élelmiszert kapnak a kelet-európaiak




.

Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei alapján tényleg rosszabb minőségű élelmiszert kapnak azonos márkanévvel és csomagolással a kelet-európai tagállamok vásárlói. A termékek egyharmada bukott meg a teszteken – írja a Népszava.

A magyar kormány 2017-ben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentésére alapozva kezdett harcba a nemzetközi élelmiszeripari gyártók vélt kettős mércéje ellen. A szervezet mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra, mint a nyugati tagállamokba.
Több más keleti tagállammal szövetkezve Magyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálják az élelmiszeripari kettős mércét.
Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei pedig arra jutottak, hogy a mostanáig vizsgált 64 azonos márkájú és címkéjű termék közül húsznál tapasztalható, hogy különböznek egymástól - számolt be Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős biztos az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén a Népszava szerint. A kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.
A soros román EU-elnökség már jelezte, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel. Azonban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása megbukhat az Európai Parlament ellenállásán a lap szerint.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: