2018. december 26., szerda

Tűzbiztos karácsony




.

Adventi koszorú, gyertya, csillagszóró, égősor… ezek az ünnepek alatt előszeretettel használt díszítő elemek. Közös azonban mindegyikben, hogy fokozottan tűzveszélyes eszközök. A karácsony közeledtével az alábbi pár tippel szeretnének a ROCKWOOL szakemberei segítséget nyújtani az év legtűzveszélyesebb időszakában a tűzesetek megelőzésére.


Az adventi koszorú első gyertyáját hagyományaink szerint december első vasárnapján kell meggyújtani. Nyílt láng használatakor pedig sokkal nagyobb esély van egy esetleges tűz kialakulására, ezért az adventi koszorúkat fém tálcán (a terítővel való érintkezés elkerülése érdekében) tartsuk. Ugyanis ha véletlenül felborul, vagy a gyertya leesik a koszorúról, fém tálcára esve nem keletkezik tűz, ezzel szemben a terítő könnyen meggyulladhat. Gyertyával pedig semmiképpen ne díszítsük karácsonyfánkat.

Csillagszóró használatakor csakugyan nyílt lángot használunk, amely ráadásul még „pattog is”. Ezért ezeket ne karácsonyfa, függöny, vagy egyéb textíliák közelében alkalmazzuk, mert könnyen lángra kaphatnak.

Mivel a legtöbb díszítő elem műanyagból, a csomagolóanyagok gyúlékony anyagból készülnek, ezért semmiképp se tartsuk különféle hőforrások közelében, például gyertya, kandalló, fűtőberendezések.

A karácsonyfa díszítését előszeretettel dobjuk fel égősorral, így hangulatosabb világítást kapva élvezhetjük a szeretet ünnepét. Az égősor vezetékek kopott, vagy rossz minőségű szigetelése rendkívül tűzveszélyes, ezért a ROCKWOOL szakemberei azt tanácsolják, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, bevizsgált terméket. Éjszakára illetve a lakás elhagyásakor mindig kapcsoljuk le a fényeket.

Az ünnepi menü elkészítése során sok időt töltünk a konyhában, folyamatosan sütünk-főzünk valamit. Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a készülő ételt, a forró étolajt tartsuk távolt vízforrástól. Ha esetlegesen lángra kap a forró olaj, tegyünk rá fedőt, így oxigén hiányában elalszik a tűz.

Szilveszterkor, illetve szilveszter előtt és még utána is sokan használnak az utcán petárdát, tűzijátékot, ezzel köszöntve az újesztendőt. Ha esetlegesen égő petárda esne az erkélyünkre, kertünkbe, semmiképp sem fogjuk meg, várjuk meg míg elalszik, csak ez után dobjuk ki.

A ROCKWOOL szakemberei által javasolt óvintézkedések betartásával megóvhatjuk egymás és szeretteink biztonságát az ünnepek alatt is.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: