Nagyon sok téves elképzeléssel ellentétben a termelők, gyártók és forgalmazók alapvető célja az élelmiszer-biztonság. Alig van olyan termék a Földön, amely tudomany.hu új összeállítása újságíróknak, tanároknak és érdeklődőknek.
jobban ellenőrzött és szabályozott, mint az élelmiszer. Az élelmiszer-biztonság további javítása érdekében azonban a jelenleginél is jóval nagyobb erőfeszítéseket kell tenni és jóval nagyobb forrásokat kell felhasználni. Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? Hogyan zajlik a termékek gyártása és ellenőrzése? A
A legfontosabb állítások
- Az élelmiszer emberi fogyasztásra szánt és arra alkalmas termék. Az élelmiszer-termelők,
-gyártók és -forgalmazók alapvető célja az élelmiszer-biztonság.
- Az élelmiszerek összetevőit szabályozó nemzetközi szabványok,
irányelvek és útmutatók kidolgozása a FAO és a WHO feladata. Mindez a
Codex Alimentarius Bizottság (Codex Alimentarius Commission, CAC) által
kidolgozott Codexben jelenik meg, mely a világ élelmiszer-szabályozásának alapja.
- Az élelmiszer-termelés folyamata nem rejt magában több
veszélyt, mint bármely más technológiai folyamat. Egyrészt mindenki azt
hiszi, hogy megfelelő előképzettség nélkül is tud biztonságos
élelmiszert előállítani, másrészt a hivatásos előállítók legfontosabb
érdekeltsége, hogy ezeket a veszélyeket a lehető legkisebbre csökkentsék
(ALARA, „As Low As Reasonably Achievable”).
- A haszon-kár elemzések sorozata befolyásolja az
élelmiszer-biztonságot a termőföldtől az asztalig, azonban ez egy
racionális folyamat, amelyben alapvető fontosságú a tudatosság, a
felelősség és a bizalom.
- A Földünkön végbemenő változások jelentős része (globális
felmelegedés, az áruk és járványok terjedési sebessége, internetes
álhírek stb.) növeli az élelmiszer-bizonytalanságot, míg a korszerű
élelmiszer-termelés és -ellenőrzés (HACCP, hálózatelméletű és
-gyakorlatú ellenőrzési rendszerek, a tudományágak együttműködése,
szakmai és társadalmi bizottságok sora stb.) javítja az
élelmiszer-biztonságot.
- Az élelmiszer-biztonság javítása a tudomány, a termelők és
forgalmazók, a civil társadalom és az állam közös feladata, melyre a
jelenleginél jóval nagyobb erőfeszítéseket kell tenni és jóval nagyobb
forrásokat kell felhasználni.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése