2018. december 4., kedd

December 6-án, csütörtökön 19:30-tól a Duna Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Klebelsberg Kultúrkúriában




.

December 6-án, csütörtökön 19:30-tól a Duna Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Klebelsberg Kultúrkúriában! Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben c. költeménye a koncert címéül szolgáló mondattal kezdődik, és a következővel záródik: „Csak derűs órát veszek tudomásul!”


Ehhez az életfilozófiához Gioacchino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart és Ludwig van Beethoven „jelenlétére” feltétlenül szükség van. Beethoven csodálta a „Sevillai”-t, és arra kérte az őt meglátogató Rossinit, hogy még sok ilyennel ajándékozza meg a világot. Beethoven 17 éves korában ugyan vett néhány zongoraórát Mozarttól, de mivel már akkor sem volt könnyen kezelhető ember, elégedetlenkedve fogadta nemcsak Mozart, de később Haydn tanácsait is. Érdekes viszont, hogy amikor a 30 éves Beethoven C-dúr szimfóniáját 1800. április 2-án a bécsi udvari színház nagytermében, első nagyszabású szerzői estjén bemutatta, Mozart és Haydn művei is bekerültek a programba, hogy az egyre gyorsabban terebélyesedő hírnevét Mozart és Haydn tekintélyével megerősítse.

" Csak a derű óráit számolom" - Szabó Lőrinc
Műsor:
Rossini: A sevillai borbély – nyitány
Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára, K.299
Beethoven: 1. (C-dúr) szimfónia, op.21
Közreműködik:
Scheuring Kata – fuvola (a 2018. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)
Ramocsa Lili – hárfa
Vezényel: Deun Lee (Dél-Korea)

Ramocsa Lili hárfatanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végezte. Zenekari tapasztalatait neves hazai együtteseknél szerezte, de szólistaként és kamaraművészként is rendszeresen fellép. A Duna Szimfonikus Zenekar hárfása.
Scheuring Kata már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemi évei alatt is több hazai és külföldi versenyen szerepelt sikerrel szólistaként és olyan nemzetközi zenekari projektek résztvevőjeként, mint az EUYO vagy az EUphony zenekarok turnéja. A 2018. évi Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj nyertese.
Deun Lee dél-koreai karmester a milánói Giuseppe Verdi Főiskolán az ének és zongora szakokon tanult, majd a New York-i Mannes College-ban kapott master és PSD diplomákat. Deun Lee jelenleg vezető karmestere a New York Classical Youth Orchestra-nak, másodkarmestere a New York Classical Symphony Orchestra-nak és a K-Radio Philharmonic Orchestra-nak. Számos nemzetközi karmesterverseny díjazottja, így többek között első díjas lett a XIII. Duna Nemzetközi Karmester Kurzuson és Versenyen.

2018. december 6., csütörtök, 19:30
Klebelsberg Kuno Művelődési Központ
1028 Budapest, Templom u. 2-10.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: