.
Álmodozol róla, mégsem teszed meg? Mi lenne, ha idén megpróbálkoznál a karácsonyi pulykával? Esetleg utólag átvezetésként Szilveszterhez? Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja neked legféltettebb titkait, hogyan is kerülhet illatos, omlós, ropogós fogás a karácsonyi asztalra.
A megfelelő hús
A finom
eredményhez elengedhetetlen a jó minőségű, friss pulykahús. Nem muszáj
nekigyürkőzni az egészben sült állatnak, választhatsz mellet, combot,
amikkel változatos fogásokat készíthetsz.
A sütés fortélyai
A húst időben
ki kell venni a hűtőből. A pulykának sütés előtt érdemes
szobahőmérsékletűre melegednie. Ez garantálja, hogy a hús egyenletesen
süljön át, ne maradjon nyers a közepe. A biztos eredményhez használj
tűpróbát: az ellenőrzéssel elkerülheted, hogy kiszáradjon a hús, vagy
nyers maradjon a közepe.
A ropogós bőr titka
A szárnyas
barnára és ropogósra sült bőrét egyszerű trükk garantálja: az utolsó tíz
percben tekerd a sütőt 180 fokról 220 fokra! Így a pulyka jól átsül, a
bőre pedig finom, roppanós rétegre változik. Fontos, hogy sütés közben
negyed óránként locsolgasd a pulykát: így lesz igazán szaftos a hús,
elkerülhető a kiszáradás, a bőr pedig zamatos ízt kap.
Fontos apróságok
Az ördög a
részletekben rejlik, ezért ha megfelelő eredményt szeretnél, fordíts
figyelmet a többi hozzávalóra is. Mit ér a Gallicoop pulykahús, ha
ízetlen a húslé, kevés a töltelék, sótlan a köret. A szárnyas jól
variálható édes gyümölcsökkel, gesztenyével, májas töltelékkel
egyaránt. Karácsonykor ünnepelj szívből, ne spórolj se az időn, se az
alapanyagokon, se a kalóriákon!
Engedd el!
A karácsony a
búcsúzás és az elengedés ideje is. Ha minden igyekezeted ellenére nem
sikerült elkápráztatni a nagyit vagy az anyóst, akkor sem érdemes
felhúzni magad! Legyen kéznél egy B terv, ha túl nehéz fába vágtad a
fejszéd, és kifogott rajtad az ünnepi menü. Hidd el, a családtagok
jobban örülnek majd egy mosolygós, kedves háziasszonynak, mint egy
siránkozónak.
Receptajánló:
Gesztenyével töltött hosszúcomb
Hozzávalók:
2 db pulyka
hosszúcomb, 50 dkg főtt, hámozott gesztenye, 40 dkg aszalt szilva, 1
nagy cukkini, 4-6 szál zöldhagyma, 2 szikkadt zsemle vagy kifli, 2
tojás, só, bors, őrölt római kömény, 2 dl olaj
Elkészítés:
A combot előző
este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a
szikkadt zsemlét külön-külön kevés vízbe beáztatjuk, majd
lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk, és egy keverőtálba
tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, a
kicsavart, elmorzsolt zsemlét, a tojást és a fűszereket. Alaposan
összedolgozzuk és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombócokká
formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat
felforrósítjuk és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés
vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a
fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk. A pulykacombot sütőtálra
tesszük, s bekenjük a páccal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése