2018. december 8., szombat

Chopin műveivel indul a Nemzetek zenéje kamarakoncert-sorozat az Urániában




.

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a hegedűvirtuóz Wieniawski egy polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sinfonietta Pannonica Ensemble Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozata december 13-án.


A Sinfonietta Pannonica Ensemble évek óta visszatérő vendége az Urániának.

Új sorozatukban havonta egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából adnak ízelítőt, felvonultatva a romantika és a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásait, a hangszerjáték csúcsát jelentő műveket. A decemberi Lengyel est után – amely a száz éve visszaszerzett lengyel függetlenség centenáriumi eseményei között szerepel – januárban spanyol-argentin, februárban francia, márciusban magyar est következik, majd áprilisban orosz szerzők kamarazenéivel zárul az ötrészes sorozat.



A Sinfonietta Pannonica Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak világhírű szólistáiból, valamint fiatal muzsikusainak legjavából alakult 2010-ben. Alapítója és művészeti vezetője Szabó Péter, a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt Ferenc-díjas szólócsellistája, akinek állandó partnere lesz a sorozatban Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. A zongorás kamaraművek előadásában az első koncerten Narihito Mukeda

Magyarországon élő japán zongoraművész, további három alkalommal pedig Lajkó István

Junior Prima-díjas zongoraművész társul hozzájuk, illetve alkalmanként az együttes további tagjaival is kiegészül a fellépő művészek köre: így színpadra lép Sovány Rita gordonkaművész, Máté Győző és Sipos Gábor brácsaművész és Jász Pál hegedűművész is.

A Nemzetek zenéje koncertsorozat médiatámogatója a Bartók Rádió és a Fidelio magazin. 



A kamarakoncert-sorozat első programja:

Lengyel est, december 13., csütörtök, 19:30

Frédéric Chopin (1810-1849) művei dominálnak majd a Sinfonietta Pannonica Ensemble kamarakoncert sorozatának első estjén, továbbá a virtuóz hegedűs, Henryk Wieniawski

(1835-1880) egy polonéze is elhangzik az Uránia színpadán december 13-án. Az esten Chopin legszebb polonézei és mazurkái szólalnak meg, köztük egyik korai remeke, a Polnaise brillante, vagy a B-dúr Mazurka Op.17., és az f-moll Mazurka Op.7. Hallható lesz zongorára, hegedűre és gordonkára írt g-moll triója is, amely a mester ifjúkori műve, egyik legtökéletesebb és ennek ellenére leginkább elhanyagolt, ritkán előadott alkotása. Az előadók: Szabó Péter gordonkaművész és Oláh Vilmos hegedűművész, akikhez ezúttal Narihito Mukeda Magyarországon élő japán zongoraművész csatlakozik harmadikként.





Nincsenek megjegyzések: