2018. december 3., hétfő

BERGMAN 100 az Európai Moziéjszakán




.
December 4-én este 8 órakor kezdődik a Toldi moziban a BERGMAN 100 című film könyvbemutatóval egybekötött vetítése. A Kreatív Európa MEDIA, az Europa Cinemas, a Toldi mozi és az ELF Pictures által szervezett esemény ingyenes, jegyek 2018. november 29-től a Toldi mozi pénztárában igényelhetők.

A BERGMAN 100 című film Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: A hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként emlegetett Tükör által homályosan, az Úrvacsora és A csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó. A BERGMAN 100-at Európai Filmdíjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában. 

Valamikor a huszadik század közepén egy hat éves időszakban valami egészen különleges dolog történt. Egy negyvenedik életévébe lépő, hórihorgas svéd férfi új korszakot nyitott a filmgyártás történetében. 1957 és 1963 között több, a filmművészet máig legnagyobb klasszikusai közé sorolt filmet rendezett meg, emellett számos színházi és rádiós produkciót, valamint hat televíziós filmet készített el.
A kortárs filmkészítők között Ingmar Bergman figurája a mai napig egyedülálló maradt.
Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje sokszínű és árnyalt portrét fest a nagy művészről, aki nemcsak inspiráló, de olykor félelmet keltő személyiség volt. Olyan alkotó, aki keményebben és gyorsabb tempóban dolgozott, mint bárki a film történetében.

A BERGMAN 100 című tanulmánykötet törekvése a 20. század egyik legnagyobb hatású, egyetemes érvényű és páratlanul termékeny életművét több nézőpontból bemutatni és értelmezni. A vetítést követően Gelencsér Gábor és Murai András szerkesztők beszélgetnek Bergman magyarországi recepciójáról a film és a kötet tükrében. Moderátor: Darida Veronika.

Ernst Ingmar Bergman 1918. július 14-én született a svédországi Uppsalában, és 2007. július 30-án halt meg Fårö szigetén. Svéd filmrendező, színházi rendező, író, színházigazgató, forgatókönyvíró és regényíró. Élete során 55 játékfilmet és 171 nagyobb színházi produkciót rendezett meg, és számos könyvet és cikket írt. Legismertebb munkái A hetedik pecsét, A nap vége, a Persona, valamint önéletrajza, a Laterna magica. Ötször házasodott és számtalan afférja volt. Kilenc gyermeke született hat nőtől. Bergman munkássága egy központi téma variációit járja körül: diszfunkcionális családok, másokon élősködő, bukott művészek és Isten hiánya, melyek mind kommunikációra való képtelenségünk kollektív manifesztációi. Shakespeare, Molière, Ibsen, és Strindberg művei óriási hatással voltak Bergmanra, nem csak színházi munkáira, hanem egész művészi karrierjére. A megalázottság érzése mellett a kivülállás is rendkívül fontos és lényegi eleme munkásságának. Bergman reflektált elsőként a férfiak belső életére, gondolataira, kétségeire, bizonytalanságaira filmen. Mindenki másnál hosszabb ideig foglalkozott a témával és jobbá vált benne, mint bárki más a filmművészetben.

A BERGMAN 100 című film hivatalos premierdátuma: december 6.
Forgalmazza az ELF Pictures


Nincsenek megjegyzések: