.
Idén 15 éve nyitotta meg kapuit a villányi Bock Pince mára legendássá lett Óbor Étterme, és szintén 15 éve rendezik meg november elején Bock József borászatában a Szent Márton Napi Újborünnepet, az elmaradhatatlan újborral, a portugieserből készült Szent Márton borával.
Az ünnepi fogásokról
az Óbor Étterem konyhája gondoskodik Nemesné Barbarával és Hadnagy
Attilával az élen. A csapat elmúlt 15 évének legnépszerűbb receptjeit
pedig idén szakácskönyvben is megjelentetik.
„Gyere el hozzám, mi bajod lehet?”
– szegezte a felszólításnak is beillő provokatív kérdést annak idején
Bock József Nemesné Barbarának Budapesten, aki kötélnek állt, és
Villányban a hagyományokból táplálkozó, jó ízlésű kreativitással és
innovációval megtámogatott házias konyhát épített.
Az Óbor Étterem a minap azzal emlékezett meg a 15 éves évfordulóról, hogy egy monumentális vacsorán megidézte az elmúlt évek válogatott gourmet fogásait.
A szürke
harcsából készült hamburger vargányás hollandi mártással csak a bevezető
volt, amit Barbara innovációja, a Göntér-dűlőben termett édes
hárslevelűből készült „kaviár” követett pácolt libamájjal. A már-már
klasszikus narancsos vadkacsacomb után argentin marhából készült
Wellington bélszín érkezett, majd jött a meglepetés, Józsi bácsi whiskys
szivarja, ami egy üreges étcsoki rúdba töltött whisky krémet takart –
fehér csokiból készített gyufaszálakkal.
A vizuális élményekben is dúskáló vacsorát a pince legkiválóbb borai kísérték,
s az este végén olyan nagyágyúkat is meg lehetett kóstolni, amelyek
megbontását Józsi bácsi csak a legkülönlegesebb alkalmakkor engedélyezi.
Ilyen például a 2009-es Bock Cuvée, a 2006-os Capella vagy a 2003-as
csúcsmerlot, a Magnifico.
Hasonló lucullusi élményekben részesülhetnek
azok a szerencsések, akik még kapnak jegyet a november 10-ei Szent
Márton Napi Újborünnepre. A Bock Pincében 15 éve rendezik meg a szent
életű püspökről elnevezett lakomát. A legenda szerint libák árulták el,
hova bújt el a szerény szerzetes az őt püspökké kinevezni akaró tömeg
elől, így november elején igazságos bosszút állnak hívők-nem hívők
egyaránt a libákon. Nem lesz ez másként az idén sem: a Magna Cum Laude,
Gájer Bálint, St. Martin, a BorCanto, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar
és az EXit duó koncertjeit közel két tonna libahús kíséri, tepertő,
szalámi, kolbász, leves, ropogós libacomb és persze ludaskása formájában
is.
Természetesen a jubileumi Szent Márton Napi Újborünnepen kóstolható lesz a Bock Szent Márton bora,
vagyis a friss, 2018-as portugieser és a portugieser rosé is. Az ünnep
tiszteletére a Borászat hátsó udvarán új programhelyszínnel rukkolnak
elő a szervezők, ahol többek között nagy borok (Capella 2009 és Placido
Domingo Selection) kóstolóival és vásárával, az Artis Csokoládéműhely
bonbonjaival, az Ikon Szappan manufaktúrával és a Whirlpool konyhai
bemutatójával is találkozhatnak a vendégek. A kóstolósátorhoz vezető út
ezen az éjszakán fényfestéssel válik izgalmasabbá. Aki pedig azon
aggódna, hogy lemarad a koncertélményről, mialatt a kóstolósátorban vagy
a megújult konferenciateremben tölti az időt, megnyugodhat, hiszen élő
videóközvetítéssel lesznek követhetők a színpadi események mindkét
helyszínen.
A rendezvényen már előjegyezhető lesz az étterem Bock Appétit
című szakácskönyve is. Barbara az elmúlt hónapokban rengeteget
dolgozott azon, hogy az Óbor Étterem másfél évtized alatt kínált
legkelendőbb, otthon is könnyen elkészíthető étkeit – egy-egy izgalmas
történettel fűszerezve – olvasmányos és reprodukálható formában is
megismerhesse a nagyközönség.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése