2018. november 2., péntek

Jubileumi csúcsgasztronómiai programok és szakácskönyv a Bock Pincénél




.

Idén 15 éve nyitotta meg kapuit a villányi Bock Pince mára legendássá lett Óbor Étterme, és szintén 15 éve rendezik meg november elején Bock József borászatában a Szent Márton Napi Újborünnepet, az elmaradhatatlan újborral, a portugieserből készült Szent Márton borával.


Az ünnepi fogásokról az Óbor Étterem konyhája gondoskodik Nemesné Barbarával és Hadnagy Attilával az élen. A csapat elmúlt 15 évének legnépszerűbb receptjeit pedig idén szakácskönyvben is megjelentetik.
„Gyere el hozzám, mi bajod lehet?” – szegezte a felszólításnak is beillő provokatív kérdést annak idején Bock József Nemesné Barbarának Budapesten, aki kötélnek állt, és Villányban a hagyományokból táplálkozó, jó ízlésű kreativitással és innovációval megtámogatott házias konyhát épített.

Az Óbor Étterem a minap azzal emlékezett meg a 15 éves évfordulóról, hogy egy monumentális vacsorán megidézte az elmúlt évek válogatott gourmet fogásait.
A szürke harcsából készült hamburger vargányás hollandi mártással csak a bevezető volt, amit Barbara innovációja, a Göntér-dűlőben termett édes hárslevelűből készült „kaviár” követett pácolt libamájjal. A már-már klasszikus narancsos vadkacsacomb után argentin marhából készült Wellington bélszín érkezett, majd jött a meglepetés, Józsi bácsi whiskys szivarja, ami egy üreges étcsoki rúdba töltött whisky krémet takart – fehér csokiból készített gyufaszálakkal.

A vizuális élményekben is dúskáló vacsorát a pince legkiválóbb borai kísérték, s az este végén olyan nagyágyúkat is meg lehetett kóstolni, amelyek megbontását Józsi bácsi csak a legkülönlegesebb alkalmakkor engedélyezi. Ilyen például a 2009-es Bock Cuvée, a 2006-os Capella vagy a 2003-as csúcsmerlot, a Magnifico.

Hasonló lucullusi élményekben részesülhetnek azok a szerencsések, akik még kapnak jegyet a november 10-ei Szent Márton Napi Újborünnepre. A Bock Pincében 15 éve rendezik meg a szent életű püspökről elnevezett lakomát. A legenda szerint libák árulták el, hova bújt el a szerény szerzetes az őt püspökké kinevezni akaró tömeg elől, így november elején igazságos bosszút állnak hívők-nem hívők egyaránt a libákon. Nem lesz ez másként az idén sem: a Magna Cum Laude, Gájer Bálint, St. Martin, a BorCanto, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar és az EXit duó koncertjeit közel két tonna libahús kíséri, tepertő, szalámi, kolbász, leves, ropogós libacomb és persze ludaskása formájában is.

Természetesen a jubileumi Szent Márton Napi Újborünnepen kóstolható lesz a Bock Szent Márton bora, vagyis a friss, 2018-as portugieser és a portugieser rosé is. Az ünnep tiszteletére a Borászat hátsó udvarán új programhelyszínnel rukkolnak elő a szervezők, ahol többek között nagy borok (Capella 2009 és Placido Domingo Selection) kóstolóival és vásárával, az Artis Csokoládéműhely bonbonjaival, az Ikon Szappan manufaktúrával és a Whirlpool konyhai bemutatójával is találkozhatnak a vendégek. A kóstolósátorhoz vezető út ezen az éjszakán fényfestéssel válik izgalmasabbá. Aki pedig azon aggódna, hogy lemarad a koncertélményről, mialatt a kóstolósátorban vagy a megújult konferenciateremben tölti az időt, megnyugodhat, hiszen élő videóközvetítéssel lesznek követhetők a színpadi események mindkét helyszínen.

A rendezvényen már előjegyezhető lesz az étterem Bock Appétit című szakácskönyve is. Barbara az elmúlt hónapokban rengeteget dolgozott azon, hogy az Óbor Étterem másfél évtized alatt kínált legkelendőbb, otthon is könnyen elkészíthető étkeit – egy-egy izgalmas történettel fűszerezve – olvasmányos és reprodukálható formában is megismerhesse a nagyközönség.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: