2018. november 17., szombat

A rántott csirke és a rántott sajt továbbra is a legnépszerűbb gyerek fogások a vendéglátóiparban
.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felmérése szerint a vállalat hálózatában található több száz budapesti és vidéki étterem jelenleg 10%-a kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel.Az abszolút listavezető a rántott csirke (legyen szó egészben, csíkokban vagy nuggets formában készített változatról), ez a fogás szinte mindegyik étlapon szerepel. A második leggyakrabban előforduló étel a rántott sajt, bár ez már csak a gyermekételeket kínáló éttermek kevesebb, mint felénél rendelhető. A harmadik helyezést a paradicsomos bolognai tészta érte el, és csak eggyel maradt le a dobogóról a rántott halrudacska. A toplista ötödik helyén a pizza áll, amely a megszokott kínálat kis adagjának felel meg.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, civilben kétgyerekes anya és a Gyermek az asztalnál című könyv szerzője a Falatozz.hu kérdésére elmondta: „A kisgyermekes szülők gyakran feltételezik, hogy a gyerek rossz evő vagy válogatós. Ezek a félelmek lehetnek valósak is, de ha étterembe megyünk a családdal, nem kell aggódnunk, hogy az alkalomszerű étkezések jelentősebben befolyásolnák a gyerekek étkezési szokásait. Érdemes tehát olyat rendelni, amit tényleg szeretnek, illetve ez jó lehetőség, hogy  újdonságokat is kipróbáljanak. Mindazonáltal nagyon kellenek a főzelékek, például a borsó, a spenót vagy a sóska, a párolt zöldség vagy a pépesebb rakott zöldségek, hiszen ezek komplett ételek, van bennük minden, amire a gyerekeknek szükségük van” – mondta a szakértő.
Bár a felmérés szerint kevésbé jellemző, hogy a gyermekeknek szánt alapételeket zöldségekben gazdagon tálalnák, a legelterjedtebb fogások mellett azért a Falatozz.hu-n nagyobb kínálatból is választhatunk, mint például a vaslapon sült csirkemell rizi-bizivel, a grillezett mézes csirkemell rizzsel, a lepketészta sonkával és kukoricával, a kicsi döner tál, vagy a pulykamell golyók petrezselymes, sajtos, enyhén fokhagymás töltelékkel.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: