2018. november 22., csütörtök

A pécsi egyetemre látogat a világhírű zongoragyár alapítója, Paolo Fazioli




.

A Fazioli zongora először szólal meg a gyáralapító, cégvezető Paolo Fazioli jelenlétében azóta, hogy Pécsre érkezett. Nem kisebb művész lesz a történelmi pillanat előadója, mint a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb mestere, Liszt-díjas zongoraművészünk, Szokolay Balázs.A csodák folytatódnak!


Szokolay Balázs ezerarcú zongoraművész, igényes és kifinomult virtuozitásával a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb mestere. Hol kamarazenészként tökéletes összhangban figyel partnerére, hol kimagasló Liszt- játékos, hol pedig Brahms, Schubert, Mendelssohn, Grieg, Bartók darabjainak ihletett tolmácsolója. Koncertjein a közönség nem győz betelni a megfogott, különleges pillanatok varázsával, zseniális előadásmódjával, a művész atmoszférateremtő képességének hihetetlen érzelmi színskálájával.

Műsor:
Wolfgang Amadeus MOZART: d-moll Fantázia
Wolfgang Amadeus MOZART: C-dúr Szonáta K.330
Franz SCHUBERT: 14 Ländler
Franz SCHUBERT: Magyar melódia
Franz SCHUBERT: Moment musicaux No.3 f-moll ǀ No.6 Asz-dúr
Franz SCHUBERT – LISZT Ferenc: Bécsi esték / Valse Caprice No.6
Johannes BRAHMS: Zongoradarabok – op.118. A-dúr Intermezzo ǀ g-moll Ballada ǀ esz-moll Intermezzo
Franz SCHUBERT: Wanderer fantázia

Szokolay Balázs, diplomája után két további évig ösztöndíjas volt Münchenben és Moszkvában, mesterei voltak még Mihail Voszkreszenszkij, Amadeus Webersinke, Ludwig Hoffmann, Yvonne Lefebure. Több nemzetközi zongora- és kamarazenei verseny győztese, illetve díjazottja. Az utóbbi időben rendszeresen zsűritag rangos zenei versenyeken. Négy kontinens több mint 30 országában járt koncertezni, vagy mesterkurzusokat tartani. Repertoárja minden stílusban igen széles skálát ölel fel, melyben jelentős szerepet kap a kamarazene.
1987 óta tanít a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán. A New Jersey Montclair State University (USA) meghívott zongoraprofesszora, 2009 és 2012 között Graz KUG Egyetem vendégprofesszora volt. Rendszeresen tart a világ számos országában mesterkurzusokat. Több mint tizenhét éve évről évre megrendezi népszerű mesterkurzusát a keszthelyi Festetics-kastélyban. 2012-től Weimarban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora professzora.
Növendékeit különleges tudással indítja el karrierútjukon, eddig több mint 50 nemzetközi díjat nyertek zenei versenyeken. Érdemei elismeréseként 2001-ben a Magyar Kormány Liszt-díjjal tüntette ki.

Franz Schubert Mozarttal vagy Beethovennel ellentétben nem volt virtuóz zongorista, ám műveiben tökéletesen kiaknázta a hangszer legújabb lehetőségeit. Minden kis keringőt, Ländlert és indulót beleszámítva több mint 400 zongoraművet komponált. A rövid művekből álló csokrot a nagyszabású, technikailag és zeneileg kihívást jelentő Wanderer fantázia zárja. Az 1822-ben komponált mű egyetlen dallam köré épül, melyet a szerző saját, 1816-ban írt Der Wanderer című dalából kölcsönöz. A darabnak virtuozitása és sodró szenvedélye mellett az adja legfőbb különlegességét, hogy a kevés felhasznált zenei motívum egységbe hozza a négy különböző karakterű, megszakítás nélkül játszott tételt. César Franck leginkább orgonaműveiről nevezetes, így életművében jóval kisebb a zongoradarabok száma. Prelűd, fúga és variáció címmel írt orgonaműve ezúttal Harold Bauer zongoraátiratában hallható. Prelűd, korál és fúga című darabja jellegzetes példája az általa szívesen használt ciklikus forma használatának.

A FAZIOLI versenyzongora, a Modern Városok Programnak köszönhetően került a Pécsi Tudományegyetem, és ezáltal az Intézet birtokába.
Dr. Vas Bence, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet igazgatója a hangszer kapcsán akkor elmondta: „Fontos mérföldkő ez a Fazioli zongora a pécsi művészeti kar életében, hiszen a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának. Márpedig ez a zongora valóban világszínvonalú, és a hazai felsőoktatásban biztosan egyedülálló”.
Stradivari neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült. A Fazioli hangszereket manufakturális módon egyenként, kézzel készítik az ötven fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült.

2018. november 22. csütörtök, 19.00
Szokolay Balázs zongoraművész estje
Zsolnay Negyed – Liszt Ferenc Hangversenyterem



Nincsenek megjegyzések: