2018. november 12., hétfő

2. PosterFest | BudaPest 2018




.

A Magyar Plakát Társaság 2018. november 22. és 29. között rendezi meg a 2. PosterFest | BudaPest 2018 című nemzetközi plakátkiállítását. PosterFest a plakát ünnepe, ami az új magyar plakátról, a plakát ügyét sajátjának érző hazai kezdeményezésekről, a műfajt ápoló intézményekkel, szervezetekkel való hatékony együttműködésről, a szakmát művelő művészgenerációk közösségéről szól.


A 2. PosterFest | BudaPest 2018 a plakát “itt és most”-jának meghatározására tesz kísérletet immár második alkalommal.
A kiállítás négy részből áll:

1. Magyar művészeti felsőoktatásban tanuló diákok „Szabadság” című plakátpályázatra beérkezett munkái. A rendezvény az idei évtől elsősorban a fiatal grafikus generációt kívánja megszólítani és munkáikon keresztül bemutatni a friss trendeket, ötleteket, a műfajban rejtező lehetőségeket. 7 magyar egyetem 33 diákjának összesen 40 kiállított pályaműve szuverén módon nyilatkozik az alkotók szabadsághoz való viszonyáról legyen az univerzális kérdéseket feszegető gondolat vagy egyéni impresszió. A “szabadság” testet öltött értelmezési lehetőségei bejárják azt a tág spektrumot, amit a téma feltételezett, és ami a diákok plakátjain ezer formában, ötletben és érzésben jelenik meg.

2. Kortárs jelenségek a magyar plakátművészetben: hivatásos grafikusok mutatják be az elmúlt években készült kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm plakátjaikat.
A 22 művész 31 plakátját bemutató válogatásban azok az alkotások szerepelnek, melyek megpróbálnak túllépni a megszokott sablonokon és így a plakát új vizualitásban betöltött szerepének jó hazai példáivá tudnak válni.

3. Kortárs tendenciák a nemzetközi plakátművészetben: a szekció 40 ország 178 nemzetközileg is elismert, hivatásos grafikusának összesen 262 plakátját vonultatja fel.
A szekció bemutatja a regionális és tágabb, nemzetközi trendeket és azokat a témákat, amelyek ma a legnevesebb külföldi tervezőművészeket foglalkoztatják. A nemzetközi plakátpályázatot övező nagy érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy számos külföldi diák is jelentkezett a felhívásra. Ezért a kategórián kívül nevezett legszínvonalasabbnak ítélt 16 plakátot a rendezők ebben a válogatásban mutatják be a közönségnek.

4. A Magyar Plakát Társaság tárlata: a PosterFestet rendező Plakát Társaság 20 tagjának
55 legújabb plakátjait felvonultató szekció. A 2004-ben alapított Társaság célja a 20. század legelevenebb műfajának számító plakát hagyományainak és értékeinek továbbörökítése a jelenkor új médiáinak folyamatosan változó vizuális világába. Tagjai között tudhatja annak a legendás generációnak a képviselőit, akik a hatvanas-hetvenes években új tendenciákat, új perspektívákat involváló formanyelvükkel és szemléletükkel a magyar plakátgrafika forradalmárainak számítottak, valamint számos, a fiatalabb korosztályhoz tartozó hivatásos grafikust, akik a változó korba került plakátműfajhoz tudatosan közelítenek. Közösségük ereje a plakát nyelvezetének szeretetében rejlik.

A plakátot a huszadik század során sokszor hívták az utca művészetének.
Az utca az a közeg, ahol a műfaj igazán otthon van: a maga frappáns, vizuális nyelvén árul, hirdet, tüntet egy ügy fontossága mellett. A közterületeken látható falragaszt manapság ritkán nevezhetjük művészi plakátnak.

A PosterFest célja, hogy felhívja a szakma és az érdeklődők figyelmét az igénytelen hirdetmények okozta vizuális környezetszennyezés megállítására, a minőségi városkép fejlesztésének lehetőségeire a továbbélő műfaj szükségszerű és folyamatos megújításából születő példaértékű plakátok bemutatásával.

2018. november 22 – 29.
PosterFest | Budapest 2018
TESLA (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.)

Nincsenek megjegyzések: