2018. november 2., péntek

Fiatal művészek koncerttel emlékeznek meg Cziffra György születésnapjáról Budapesten




.

Cziffra György születésnapján, november 5-én emlékkoncerttel veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programsorozata. Novemberben Cziffra György életének két fontos helyszínén, Angyalföldön és Budafokon lépnek fel fiatal művészek, hogy tisztelettel adózzanak a világhírű zogoraművész emléke előtt.


Cziffra György számára kiemelten fontos volt a pályájuk elején tartó művészek támogatása. Alapítványa a Liszt Ferenc Auditórium segítségével számos ma már jól ismert művészt segített a pályára. A Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész által életre hívott Cziffra György Fesztivál alapküldetése, hogy a mester zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze. Ezáltal nagy hangsúlyt kap a fiatal művészek bemutatkozási lehetőségeinek elősegítése, mely törekvéshez a 13. kerületi és a 22. kerületi Önkormányzat is csatlakozott és nyújt támogatást.

Angyalföldön, ahol Cziffra gyermekkorát töltötte az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban november 5-én hétfőn 19 órai kezdettel a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjasai, Horti Lilla énekművész és Devich Gergely gordonkaművész hangversenye lesz hallható. Műsorukon Liszt és Puccini dalok, illetve Chopin g-moll cselló-zongora szonátája és Rahmanyinov Vocalise című műve szerepel.

A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban november 24-én, szombaton Kassai István, Balázs János és a Virtuózok győztese Balázs-Piri Soma közreműködésével ünnepel a kerület, ahol a mester családjával élt. A hangversenyen Liszt, Chopin, Rahmanyinov zongoradarabjai, valamint négykezes művek hangzanak el.

2019 februárjában negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét ápolva várja a közönséget Budapest legrangosabb koncerttermeiben, világhírű fellépőkkel.

„…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példaértékű lehet....” 
Balázs János Liszt és Prima-díjas zongoraművész a Cziffra Fesztivál alapító, művészeti vezetője

2018. november 5. (hétfő)19.00 óra - Cziffra György Emlékkoncert
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Kult13
Horti Lilla és Devich Gergely hangversenye
Közreműködnek: Virág Emese, Kovalszki Mária
Liszt és Puccini dalok, Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, Rahmanyinov: Vocalise

2018. november 24. (szombat) 19:00 óra – Cziffra György születésnapi emlékkoncert
Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ
Kassai István, Balázs János és Balázs-Piri Soma hangversenye
Liszt, Chopin, Rahmanyinov zongoradarabok

 

Nincsenek megjegyzések: