2014. október 26., vasárnap

Zenés játék Popper Péterről a Spinoza Színházban




Popper Péter (1933-2010) pszichológus
Popper Péter (1933-2010) pszichológus, klinikai gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta, 1984-től egyetemi tanár volt. Magyarország legnépszerűbb pszichológusaként könyveivel, előadásaival, cikkekkel, rádió- és tévéadásokkal segítette az embereket mindennapi gondjaikon felülemelkedni. Számtalan könyvét idegen nyelvekre is lefordították. 2008-ban a XII. kerület díszpolgárává választotta.

A Spinoza Színházban Popper Péter mintegy 100 előadást tartott, most pedig 80. születésnapjára készülve született meg ez a darab. Előzménye, hogy Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója és tulajdonosa pályázatot hirdetett Szorongásaink legyőzése címmel a boldogságkeresés módozataira. Rengeteg pályamű érkezett, amelyeknek fődíja Csernus Anna festőművész Popper-portréja, amit a nyertes egy évig, a következő Popper-pályázat eredményhirdetéséig magánál tarthat. Ezúttal Valachi Anna lett a nyertes. A beérkezett írásokból Mészöly Gábor és Sándor Anna állította össze a prózai részeken kívül a zenés játékot Henrik Nieland zenéjével és Bradányi Iván dalszövegeivel. A zongorakíséretet és az énekesek betanítását Neumark Zoltán végezte. A darab producereként pedig ismét Sándor Annát említhetjük.


A humoros hangvételű játékban a boldogságát kereső párt Bucsi Annamária (szoprán) és Merán Bálint (bariton), a professzort pedig Hábetler András (bariton) alakítja, aki az összefutó vagy széttartó párt helyre teszi, gyakran szembesíti a félelmeikkel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
A gond már a Paradicsomban kezdődik, amikor az ifjú pár összekerül, még boldog lehetne, ám ebben a másiktól való félelem megakadályozza őket. Ragyogó rendezői ötlet a professzor narancsszínű sálja, ami a fiút és a lány vagy összeköti, vagy éppen szétválasztja. Két fiatal lény egymáshoz való sodródásában eleinte paradicsomi állapotban érzik magukat, aminek sokféle dolog vethet véget. Ezt járja körbe a professzorral együtt a néző, miközben kineveti vagy elsírja a saját baját is.

A szorongásainkkal tesszük magunkat boldogtalanná - ha nem beszéljük ki. Az ifjú pár a professzor elé tárja a bajait különféle helyzetekben. Néha unatkoznak egymás mellett, olykor veszekszenek, az identitásukat keresik, az interneten ismerkednek, egészség-mániával gyógyítják a lelki sebeiket, átélik az elhidegülés csöndes folyamatát. Problémaként merülhet fel közöttük az egyéni függetlenség megőrzése, az egyoldalú kötődés, valamint a homoszexualitás kérdése is. A professzor mindig a segítségükre siet, ám megtalálja-e a helyes választ a gondjaikra? Ez foglalkoztat mindnyájunkat, akár akarjuk, akár nem. Nézzük meg a darabot, hogy könnyebb szívvel ismerjük meg önmagunkat is!
   A következő Poppera előadást november 18-án 19 órakor tartják.

A rendkívül sokoldalú Spinoza Színház elsősorban kamaradarabok előadására alkalmas. Ez a háromszemélyes opera éppen megfelelő helyszín a Popperához. Amíg az előadásokra várakozunk, a ház Lámpás nevű meghitt éttermében aktuális fotó- vagy plakátkiállításokat tekinthetünk meg.


Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: