2014. október 22., szerda

Ünnepi megemlékezések világszerte




A külföldi Magyar Intézetek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében Európa és világszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.
A programokon neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek. Több helyütt koszorúzással és fogadásokkal is megemlékeznek az 1956. október 23-i eseményekről.

A Varsói Magyar Kulturális Intézet a Lengyel Televízió tematikus történelmi csatornájával közösen félórás dokumentumfilmet készít a magyar forradalomról, ahol többek között megszólalnak olyan lengyelek, akik 1956-ban segítettek a magyaroknak. Tischler János a Varsói Magyar Kulturális Intézet vezetője is beszél a filmben, valamint a Lengyel Rádióban is elhangzik vele egy beszélgetés a forradalomról. Emellett a krakkói Nemzetközi Könyvvásár (okt. 23-26.) idei díszvendége Magyarország lesz, s ennek keretében is megemlékeznek 1956-ról és annak lengyel vonatkozásairól.
Novemberben pedig egy varsói általános iskolában tartanak magyar napot, ahol a magyar-lengyel 1956-ról is szó esik.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ (DMTKK) október 23-ról dokumentumfotó kiállítással emlékezik meg. 
Az 1956-os forradalom eseményeit eredeti fényképfelvételeken megörökítő kiállítást, amelynek címe '1956 - The Hope of Freedom' /1956 - A szabadság reménye/, az intézet galériájában állítják ki. A mintegy 25 felvétel időrendi sorrendben mutatja be a forradalom kitörését, az utcai harcokat, Nagy Imrét és más korabeli neves politikusok szerepét, valamint a forradalom leverését.
A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatnak néhány olyan, a Terror Háza Múzeumtól kapott feltételt is, amelyek méltóképpen szólnak a magyar népnek a kommunista diktatúra és a szovjet túlerő elleni küzdelméről.
A kiállítás 2014. október 20 - november 7. között tekinthető meg az intézetben.
A Szófiai Magyar Intézet október 21-én az Art Panorama Folyóirattal közösen, Paszkal Paszkalev zongoraművész koncertjével kezdi meg az ünnepi megemlékezést a Bolgár Építészmérnöki Társaság termében.
Paszkal Paszkalev Plovdivban született 1991-ben. 11-éves kora óta zongorázik. Maria Grueva, Elena Taszeva és Atanasz Kurtev tanítványa. 2014-ben elvégezte a Pancso Vladigerov Zeneakadémiát.
Ezt követően október 22-én Nagy László költő, műfordító bronz mellszobrát avatják fel Magyarország Nemzeti ünnepe alkalmából. A szobrot, amelyet Georgi Csapkanov szobrászművész készített, dr. B. Szabó Dezső kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és dr. Todor Csobanov, Szófia város Önkormányzata kultúráért, oktatásért, sportért és a függőség megelőzéséért felelős alpolgármestere leplezi le.
A mellszobor felavatásának alkalmából pedig a Lice Kiadó gondozásában a Műveld a csodát, ne magyarázd című Nagy László verseskötet jelenik meg. A verseskötetet Pavel Szlavjanszki és Doncsev Toso állította össze.
Ugyanezen a napon Bahget Iskander fotóművész iskander világa című kiállítása is megnyílik. Bahget Iskander 1943. augusztus 14-én született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. A kiállítás 2014. november 2-ig tekinthető meg.
Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli a kecskeméti Forrás irodalmi folyóirat, s ez alkalomból október 22-én író-olvasó találkozót szerveznek a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztőjével, Füzi Lászlóval.
Nádas László 1956 című kiállításával emlékezik meg az októberi eseményekről a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ.
Nádas László Munkácsy-díjas iparművész, formatervező, grafikus 1956-os témájú tárlata november 20-ig tekinthető meg. A művész így vall a képeiről:
„A huszadik század nagy viharaiból hármat vészeltem át, a kommunista terrort, mint fiatal diák éltem meg egy kifosztott, osztályellenségnek tekintett családban. 1956-ban elsőéves egyetemistaként ért a forradalom, szavakban nehéz megfogalmaznom azt az érzést, ahogy egy elkeseredett, megalázott ország népe megindult a szabadságért. Én is köztük lehettem. A forradalmat a rettenetes szovjet túlerő és a nemzetek közönye eltaposta. Az átélt csodálatos napoknak és a forradalom leverését követő brutális bosszú áldozatainak emlékére készítettem ezeket a rajzokat. Gimnazista unokámnak, barátainak és a mai fiataloknak szántam, hogy soha ne felejtsék el a hősöket és mártírokat, akik meghaltak a szabadságért!"
A korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is közös megemlékezést tart Magyarország New York-i Főkonzulátusa, a New York-i Magyar Ház és a Balassi Intézet (Magyar Kulturális Központ). Október 23. a New York környéki magyar közösségek legfontosabb közös ünnepe. A térség magyarjai a Főkonzulátus épületében gyűlnek össze, hogy közösen emlékezzenek és ünnepeljenek az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából. A korábbi évekhez hasonlóan idén is kulturális emlékműsorral emlékeznek a résztvevők a forradalomra. Kumin Ferenc, Magyarország New York-i Főkonzulja mond majd rövid beszédet, illetve vezeti le az állampolgársági esküt. A Főkonzul beszédét Papp László, építész, az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság vezetőjének beszéde követi, majd kulturális program keretében színpadra áll Bretz Gábor, Bardelli és Callas Grand Prix díjas operaénekes, aki jelenleg a New York-i Metropolitan Opera kötelékében dolgozik. Az operaművek mellett több zongoramű is felcsendül majd Hámos Júlia tolmácsolásában. A megemlékezés a szokásos ünnepi fogadással zárul.

A Pekingi Magyar Kulturális Intézet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére exkluzív filmvetítést tart a Pekingben élő magyar közösség számára. A történelmi eseményeket bemutató nagysikerű Szabadság, szerelem című filmet október 24-én este vetítik a Galaxy Soho épületében található kulturális intézet nagytermében.

Megemlékezések Bécsben
Október 23-án, az "Europa"-Club és az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala Tagegyesületei tartanak ünnepi rendezvényt az 1956-os forradalom emlékére a Collegium Hungaricum nagytermében. Dr. Hajas Gábor, bécsi magyar követ köszöntése után, ünnepi műsor következik, amiben a tánc, vers, próza is helyet kap. Ezt követően október 26-án, Jánossomorján egy ünnepi koszorúzás tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából, amely eseményen a Collegium Hungaricum Bécs is részt vesz. Október 27-én pedig a már hagyománnyá vált '56-os megemlékezéssel egybekötött ünnepi fogadást rendeznek a Magyar Nagykövetségen, a Collegium Hungaricum Bécs képviseletével.

A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban 2014. október 21-én beszélgetéssel egybekötött filmvetítést rendeznek, ahol Szilágyi Andor: Mansfeld című filmjét mutatják be. Az Intézet továbbá részt vesz a moszkvai Magyar Nagykövetség főszervezősége mellett az október 23-i nemzeti ünnepi fogadás megszervezésében.

A Római Magyar Akadémia a Római Magyar Nagykövetséggel együtt tart koszorúzást október 22-én a római magyar 56-os emlékműnél.  A helyszín a Via Cestari-ban található, ahol az 56-os menekültek első római kollégiuma működött.
A Római Magyar Nagykövetség az ünnep tiszteletére fogadást tart a Nagykövetségen október 22-én este, az ezt követő napon pedig a Római Magyar Akadémia Liszt termében az Angelica leánykar ünnepi koncertje lesz hallható.
 
A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet a hagyományhoz híven idén is képzőművészeti kiállítással és ünnepi koncerttel emlékezik meg október 23-áról, ugyanakkor a hét folyamán a Nemzeti ünnephez kapcsolódóan több rendezvényük is lesz. Az Európai Bizottság Bukaresti Kirendeltségének székhelyén október 23-a alkalmából levetítik Bergendy Péter A vizsga című filmjét. Szintén 23-án nyitják meg a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (UNATC) a Hibaizmus című kiállítást, valamint a Román Rádió Kulturális csatornájának Kulturális Barikád projektje és a Fortepan-nal való együttműködés keretében mintegy ötven, az 1989-es eseményeket felidéző fotót helyeznek el honlapjukon. (http://www.bukarest.balassiintezet.hu/hu/)

Brüsszelben a Balassi Intézet támogatásával a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében kerül sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre 2014. november 3-án este 8 órától. Beszédet mond: Pelczné Dr. Gál Ildikó, az Európai Parlament alelnöke. Ünnepi köszöntőt mond Trócsányi László, igazságügyi miniszter, majd koncertet ad a Snétberger Quartet. A koncertet ünnepi fogadás követi.

A prágai Magyar Intézet Szvorák Katalin művésznő műsorával emlékezik meg az október 23-i eseményekről. Az előadás okt. 21-én, 19:00-kor kezdődik a Magyar Intézet nagytermében. A program:
Ünnepi megemlékezés (nők az 1956-os forradalomban)
Megénekelt szabadságküzdelmek (rabénekek, keservesek, imák)
Áthallások (többnyelvű népdalpárhuzamok Közép-Európából)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségén a Párizsi Magyar Intézetben október 23-án Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt követően Császár Angela színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Gődény Márta zongoraművész ünnepi műsorát hallgathatja meg a közönség. Párizsban továbbá november 4-én 11 órakor a Père Lachaise temető 44. parcellájában ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak Nagy Imre és mártírtársai jelképes síremlékénél.
A sepsiszentgyörgyi fiókintézet ünnepi műsorára 2014. október 22-án kerül sor 18 órai kezdettel, a Plugor Sándor Művészeti Líceum (Sepsiszentgyörgy) dísztermében.
 A műsor címe: „NEKÜNK NEM SZABAD FELEDNI..."
Fellépnek: Pro Musica Kamarakórus, Sepsiszentgyörgy
           Környei Miklós gitárművész, Budapest
           Kolcsár József színművész, Sepsiszentgyörgy
Zágrábban az idei évben az október 23-i Nemzeti ünnepnek a Zágrábi Magyar
Intézet ad otthont. Az ünnepség október 22-én 13-kor kezdődik, amelyet a zágrábi magyar nagykövet, dr. Iván Gábor nyit meg. Ezt követően Petri György Nagy Imréről című versét olvassák fel három nyelven (magyar, horvát, angol).

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: