2014. október 28., kedd

Koreai Kulturális Est a MOM Kulturális Központban



.


A Koreai Kulturális Központ szervezésében 2014. október 31-én 19 órakor a Koreai Köztársaság és a Nemzetközi Visegrádi Alap között megrendezésre került konferencia alkalmából Magyarországon fellép a Pocheon Folk Art Company a MOM Kulturális Központban.


Az előadás egyszerre ünnepli Magyarország európai uniós tagságának 10. évfordulóját, Magyarország NATO tagságának 15. évfordulóját, a Visegrádi Négyek országaiban bekövetkezett politikai átalakulás 25. évfordulóját és a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját.
A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációt igényel, amelyet a koreaikultura@koreaikultura.hu email címen tehetnek meg az érdeklődők.

A Pocheon Város Népművészeti Együttest (Pocheon Folk Art Company) 2013-ban a régió tradicionális néptáncainak és népzenéjének reprezentálása céljából hozták létre. A társulat nevéhez már több előadás bemutatása is fűződik, így az Ezer Fény, a Muak (tánc és zene), vagy a Hét barát egy Hölgy szobájában. Darabjaik minden korosztály tetszését elnyerik, férfiak és nők egyaránt kedvelik és mivel kisebb városokban is turnéznak, mindenki számára elérhetővé teszik műsoraikat.
Az együttes 2012-ben megnyert egy, a Külügyminisztérium által indítványozott művészeti versenyt, mely külön előadást mutatott be a Korea és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulójára, valamint képviselte Koreát a Kambodzsában rendezett Ázsiai megállapodást ünneplő rendezvényen.
2013-ban megjelent az együttes a Flower Expon részt vett a Pocheon város és a kínai Goyang város csereprogramban, mely a két város 600 éves történelmét ünnepelte, valamint fellépet Hangzhou-ban.
2014-ben a formáció külföldön való bemutatására kerül sor, így színpadra lépnek Oroszországban, Hong Kong-ban, Kínában, Spanyolországban, Magyarországon, hogy bemutassák a koreai kulturát szerte a világon.

A Program:

Taepyeongseongdae (Udvari tánc)
A Taepyeongseongdae egy udvari tánc, melyben az előadók színes ruhát viselnek és egy Hansam nevű fehér kendőt lengetnek. A táncon keresztül az uralkodónak hatalmat, az országnak békét és gazdagságot kívánnak.

Hallyangmu (Szelleműző tánc)
Ez a tánc egy előkelő tanult ember szellemét mutatja be, ahogy visszatekint múltjára és rádöbben milyen törékeny az emberi élet. A Hallyangmu egyik legismertebb változatát, az úgynevezett Jinju Hallyangmu-t, ma már Korea Gyeongsangnam vidékének szellemi kulturális örökségeként tartják számon.

Buchaechum (Legyező tánc)
Ez a műsorszám a Mudangchum nevű szelleműző táncból meríti szépségét. Az előadók Hanbok-ot (hagyományos koreai ruhát), illetve Dangui-t (hagyományos mellényt) viselnek és virágokkal valamint tollakkal díszített legyezőt tartanak kezükben, mellyel elegáns kézmozdulatok kíséretében különböző alakzatokat formálnak.

Sanjo ensemble (Három hagyományos hangszer)
A Sanjo ensemble három fő hangszere a geomungo (húros hangszer), a daegeum (bambusz fuvola) és az ajaeng (vonós hangszer). A szóló részekkel a nézők felfedezhetik minden egyes hangszer egyedi hangzását, majd élvezhetik az összhangot, amikor a zenészek együtt játszanak.

Puzzling (Maszkos tánc)
A Puzzling egy hagyományos koreai maszkos táncból származik. A táncosok elöl férfi, hátul pedig női ruhát viselnek és humorosan fejezik ki a koreai hagyományos táncművészetet.

Ezer év köszöntője (Többféle hagyományos hangszer)
Ez a zene ezer évig tartó életet kíván a nézőknek. A Joseon dinasztia idejében nagy sikernek örvendett műfaj három részből áll: gyemyeon dodeuri, yangcheong dodeuri, oozo dodeuri.

Janggochum (Dob és tánc)
A művészek a nyakukba akasztott Janggo nevű dobon különböző ritmusokkal kísérik a hangzáshoz illő táncokat. Bár eredetileg ezt a fajta zenét csak egy-két fős formációkban játszották, ma már jobban elterjedt a nagy létszámú, látványos verziója.

Sarangga (Ének és tánc)
Ez az elegáns ritmusú tánc a Pansori nevű lírai éneket kíséri a Chunhyangjeon című, Korea egyik leghíresebb szerelmi történetben, amely Idoryeong and Chunhyang szerelmét mutatja be.

Arirang Dalok (Korea megyéinek különböző énekei)
Az Arirang dalok Korea megyéinek jellemző népi énekei (Szöul, Gyeonggi, Kyongsang, Kangwon, Jeolla stb), melyeket különböző fúvós és vonós hangszerek kísérik. Az Arirangnak több változatát is megkülönböztetjük az ének szövegének és dallamainak különbözősége alapaján: arirang, heaju arirang, milyang arirang, kangwondo arirang és jindo arirang. 

Jaenggangchum ( Legyező tánc)
Ez a Kim Hae-Chun által feldolgozott műsorszám Choi Seung-Hui (Kim Hae-Chun mestere) szelleműző táncából meríti stílusát, kibővítve modern elemekkel a mai fiatalabb generációk ízlésének megfelelően. A táncosok vas karkötői, valamint legyezői kellemes ritmussal kísérik ezt az észak-koreai származású zenét.

Ensemble (Európai zenék hagyományos koreai hangszeren)
Ebben a zenei összeállításban a Pocheon Város Népművészeti Együttes a visegrádi négyek országainak egy-egy dalát játsza el, üde stílusban, koreai hangszereken: geomungo, daegeum, haegeum, ajaeng.

A harcosok lelke +Cheongeomjiae (férfias tánc)
A harcosok lelke egy férfias tánc, míg a Chengeomjiae egy erősen leszabályozott mozdulat sorozat, mely az égieket és földieket ábrázolja. A performansz során a művészek színes kosztümökbe bújva, különböző tánctechnikákat ötvöznek a színpadon. Az előadás fénypontjaként egy piros rhododendron jelenik meg.

2014. október 31. 19 óra
Koreai Kulturális Est - Pocheon Folk Art Company
MOM Kulturális Központ
1124 Budapest, Csörsz u. 18.

www.koreaikultura.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: