2014. október 17., péntek

Kötőjelek – Rippl-Rónai-reflexiók



.





Pauer Gyula szobra
A Magyar Telekom Székházában (Krisztina körút 55.) rendhagyó kiállítást rendezett a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és a Szépművészeti Múzeum október 16-tól november 16-ig, amit a nagyközönség ingyenesen megtekinthet a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében.


Az MNG gyűjteményéből hét értékes, eredeti szobrot állítottak ki Rippl-Rónai József (1861-1927) alkotásaiból, valamint festményeinek nagyméretű reprodukcióiból, amelyek párbeszédet folytathatnak egymással és a szemlélővel. A rendhagyó helyszín szokatlan kiállítási élményt kínál, megállásra késztet, felhívja a figyelmet az alkotásokban rejlő szépségre. Rippl-Rónai gyönyörű szobrain kívül megcsodálhatjuk Pauer Gyula egész alakos aktszobrát az 1985-ben megválasztott első szépségkirálynőről (aki később öngyilkos lett). Utóbbi szervesen kapcsolódik a sorozathoz kis, szemtelen fejével, bár a száz évvel korábbi alkotó, Rippl-Rónai az időskor mellett az ifjúság megható szépségét és jóságát is megörökítette szobron-vásznon egyaránt.


A
Öreganyám
Magyar Telekom (MT) Székházának fedett, belső udvara
különleges környezetet biztosít a művek és a néző számára. Természetes megvilágításban a háromezer négyzetméteres területen hatalmas acélfák tartják a boltozat rácsszerkezetét, a benne lévő kávézó kényelmes foteljeiben, élő fák árnyékában, csobogók szomszédságában feledhetjük a betonépítmény rideg, sivár egyhangúságát. A művészeti tárlat végképp feldobja a belső tér hangulatát.



Fiatal lány portréja
A Szépművészeti Múzeum (a már hozzá tartozó MNG-vel) és a Magyar Telekom 2014 óta tartó együttműködését erősíti a kiállítás, amelynek fővédnöke Christopher Mattheisen MT vezérigazgató. Jó példa arra, hogy létrejöhet újfajta együttműködés multinacionális cég és múzeum között. A vállalat kezdetben csapatépítő tréningnek szánta a múzeumi programokat, majd az ebből kifejlődött támogatással igyekszik gondoskodni a kiállítások vonzóbbá tételéről.

A kiállítás címe, a Kötőjelek meghökkentő párosokat is szembeállítanak, hiszen közük van egymáshoz, akár a múlt századforduló leghíresebb alkotójának, akár a modern művész kezei alól került ki egy mű. A Magyar Telekom most szellemi mecenatúrával kelti fel az érdeklődést a képzőművészet és a telekommunikáció együttgondolkodására.

A kultúra mindenki számára könnyen befogadhatóvá és elérhetővé tétele miatt a székházban november 16-ig minden hétköznap délben tízperces tárlatvezetéseken vehetünk részt Winkler Nóra művészettörténésszel. A kiállítás munkanapokon 10 és 18 óra között megtekinthető.



Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: