2014. október 11., szombat

Somogyi Győző életmű-kiállítása a Vigadóban






Október 4-től november 23-ig tekinthető meg Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása a Vigadóban, ahol két emeleten, összesen három teremben láthatók a művész életművének meghatározó alkotásai.
Somogyi Győző festő- és grafikusművész életmű-kiállításán látható több mint hatszáz alkotás azt a sokrétegű, teljes és kerek világot mutatja be, melyben egyszerre van jelen a képzőművészet, a hagyományőrzés, az ökologikus gondolkodás, a paraszti gazdálkodás, a hit ereje és a közösségépítő, fenntartó értékek újrafogalmazása.
A kiállítás tematikája szintenként és termenként is elkülönül egymástól. Az V. emeleten az alkalmazott művészeti műfajok láthatók, a VI. emeleten a grand art kapott helyet. Az egyes kiállítótermek alkotásainak bemutatása más-más útvonalon vezet el a művész üzenetéhez.
Az V. szint kiállítóterében alkalmazott grafikák, könyvillusztrációk mutatják be az alkotó magyar történelemhez, a huszársághoz, a katonai hagyományőrzéshez kapcsolódó művészetét. Itt látható a Magyar királyok arcképcsarnoka. A terem közepén kétfunkciós építmény kapott helyet, melyen kívülről a művész által festett nyolcvan hadizászló látható, a belső terében – nyolc film részleteiből összeállított – videoanyag tekinthető meg.
A VI. emelet keleti termében döntően a 70-es években készült fekete-fehér grafikák kerültek a falakra, a művek születésének korát, az értékválságot, a magyar történelem nemzetpusztító időszakait, a színtelen, profán világot jelképezve. Ezzel szemben a terem közepén áll a válasz lehetősége, a kápolna épülete – ikonosztázszerűen Az Árpád-ház szentjei sorozattal – mely az időtlen értéket, a színnel teli világot, a szakralitást mutatja fel.
A VI. emelet nyugati terme a művész festészetéről ad átfogó képet a kiállításon. Meghatározó eleme a Magyar Hősök arcképcsarnoka, mely megidézi a magyarság elmúlt másfélezer évének nemzetmegtartó nagyjait Attila királytól Maléter Pál ezredesig. Ezt övezi további másfélszáz jelentős mű a nyolcvanas évektől napjainkig.

A kiállítással egy időben jelenik meg Somogyi Győző életmű-katalógusa.


    Somogyi Győző életmű-kiállítása
    kurátori gondolat

    
        

Somogyi Győző (fotó: Szamódy Zsolt Olaf)
 Somogyi Győző szerzetesi alázattal és szorgalommal végzi alkotó munkáját immár fél évszázada, minden egyes festménye, grafikája egy-egy imádság. Műveivel létrehozza azt a csodát, melynek lehetőségét ugyan minden ember magában hordozza, de csak keveseknek adatik meg, hogy megteremtse a kapcsolatot föld és ég, a természet és a Teremtő között. Hogy megszülessen a szakrális alkotás, mely öröktől fogva a világ rendező elvét hordozza, teremteni képes, az életet serkenti, őrzi és képes létrehozni a kultúrát. Felmutatja művészetét, a szelíd választ a kor kérdéseire, a közösség, a család összetartozását, a globálisan feloldódó, elkülönülő egyénnel szemben, a hagyomány tiszteletét az állandó változtatni akarás kényszere ellen, a lokális értéket, a munka, a megtakarítás valóságát, a globális spekuláció és virtuális hitel helyett, rendezett viszonyát a Teremtőhöz. […]
  Ez a jámbor művész, miközben művészetével imádkozik, ha kell, mint az egykori szegény legény, felül a lovára és egyedül megy szembe a „vármegyével", a globális háttérhatalommal a falujáért, a vidékéért, a hazájáért, a nemzetéért, az igazságért.
  Somogyi Győző élete és művészete annak üzenetét hozza, hogy szabadok lehetünk, ha hittel és elszántsággal, összefogva megvívjuk harcunkat, hagyományainkért, értékeinkért, együvé tartozásunkért. S ha fordul a világ, üzenete segíthet, hogy egy másik üzenet valóra váljon: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni".

Tóth Norbert
a kiállítás kurátora
a Forrás Művészeti Intézet igazgatója


Vigadó
V. Budapest, Vigadó tér 2.
A hét minden napján: 10.00–19.30


Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Nincsenek megjegyzések: