2014. október 9., csütörtök

Art Market 2014. - Budapest




A világ most Budapestre figyel: a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásárt, az Art Marketet október 9. és 12. között láthatja a nagyközönség. Az elmúlt négy évben a nemzetközi kiállítás és vásár a közép- és kelet-európai régió vezető kortárs vásáraként vált ismertté. Két idei újdonsága: az Art Photo Budapest és Berlin, a vendégváros, a Fal leomlásának 25. évfordulóján. A kiállítás négy napja alatt húsz ország közel száz kiállítója szerepel a Millenáris fedett csarnokaiban és a szabadtéri szobortárlaton, valamint hetvenféle kiegészítő program van „műsoron". Először lett a vásár a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere is.

A hatezer négyzetméternyi kiállítási felületen ötszáz művész mutatkozik be az érdeklődőknek és a szakértőknek. A magas színvonalú művészi élményről az eddigi kiállítókon kívül még több ország alkotói gondoskodnak (Ausztria, Csehország, Horvátország, Írország, Kazahsztán, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Amerikai Egyesült Államok). A szervezők feltételezik, hogy a tavalyi, 22 ezres látogatói rekordot az idei szezon négy napja alatt meghaladják.

Ledényi Attila igazgató kalauzolta el a sajtó munkatársait az épülő kiállításon, a megnyitás előtti napon. Október 10-én, a Berlini Napon (BERLinBUDAPEST) német és magyar street art művészek festik újra a Berlini Fal egy szeletét, beszélgetni lehet a Berlini Galériák Szövetségének igazgatójával, továbbá Stefan Haupt gyűjteményének kollekciójából 27 művész Megosztva és újraegyesítve című tárlatát mutatják be olyan nemzetközi sztárral, mint Joseph Beuys. Az eseményhez a vásár minden napján zenei és szórakoztató programok kapcsolódnak népszerű helyszíneken: Spíler, Telep, Brody Studios és Szimpla Kert.

sCULTURE néven szabadtéri szoborpark köti össze a kiállítási csarnokok közötti területet, hogy a szobrászat is látványos elemekkel bővítse a művészetbarátok és a gyűjtők számára a kínálatot. A szoborprogram vezető kurátora Gajzágó György, a Bergman Galéria vezetője, valamint Kertész László és Készman József kurátorok.

Korniss Dezső képei a Várfok GalériábanKorniss Dezső képei a Várfok Galériában

Az Art Market keretében idén új kiállítási szekció jött létre, az ART PHOTO BUDAPEST. A vezető hazai galériák szinte mindegyikében találhatók fotóművészeti alkotások, valamint a Capa Központ és a Mai Manó Ház, az erre szakosodott intézmények a Nagymező utcát Fotóutca Fesztivállá rendezik be. A 20. század nagymesterei: Brassai, André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László Budapestről indultak a világhír felé, tehát fővárosunk joggal mondható a fotóművészet kiindulópontjának. A kiállításon látható a zágrábi Marinko Sudac Gyűjtemény, Kelet-Európa legjelentősebb avantgárd magángyűjteménye és a luxemburgi székhelyű Európai Fotóhónapok Szövetsége is. 

A vásár szakmai testületének tagjai: Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének képviselője; Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapítója; Gulyás Gábor nemzeti biztos; Nicole F. Loeser, berlini galériatulajdonos (Whiteconcepts Galéria) és kurátor; a ljubljanai és bécsi kiállítóhellyel rendelkező Photon Galéria tulajdonosa, Dejan Sluga; a bukaresti Adina Zorzini, a Zorzini Galéria tulajdonosa.

Az Inside Art program tartalmaz még kerekasztal beszélgetéseket, könyvbemutatókat, előadásokat. A vásár előadói között szerepel itt Nancy G. Brinker műgyűjtő, Sergey Skaterschikov műtárgypiaci befektető, a Skate Capital Corp. alapító tulajdonosa, továbbá Anemone Vostell, Sarah Wilson, Nathalie Moreau, Somlai-Fischer Ádám (a Prezi alapítója), Fülöp József rektor.


A kiállítók és a látogatók számára nincs korhatár, hiszen az Art Market Budapest kiemelten foglalkozik múzeumpedagógiai oktatással. Több ezer iskolás ingyenesen vett részt a foglalkozásokon - a támogató B. Braun jóvoltából, a USTREAM pedig lehetővé tette, hogy a vásár egyes programjai online is nyomon követhetők legyenek.


Az Artmagazin zsűrije (Topor Tünde főszerkesztő és Winkler Nóra művészettörténész) a B. Braun által felajánlott legszebb stand díját a G 112-es teret elfoglaló Trapéz Galériának

ítélte oda. Kiállítói: Klenyánszki Csilla, Lakner László, Puklus Péter, Szörényi Beatrix, Jay Tan, Ulbert Ádám.

Az Art Market Budapest október 9-től 12-ig mindennap 11 és 20 óra között látogatható, de pénteken 11-22 óráig.



Dobi Ildikó - EuroAstra


Nincsenek megjegyzések: