A
fűszerpaprika őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika
a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. A
magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is
használják. Világhírűvé vált a magyar kalocsai és szegedi fűszerpaprika
őrlemény. A
fűszerpaprika növény (Capsicum annuum L.var Longum DC.) édes,
csípősségmentes és csípős fajtáinak valamint a magyar
cseresznyepaprikának (Capsicum annuum L.var Longum Grossum) a termése
nyersen vagy megszárítva (féltermék).
A
fűszerpaprika őrleményeket fizikai, kémiai, illetve fizikai - kémiai
jellemzőik, érzékszervi tulajdonságaik alapján hazánkban a különleges, a
csemege, az édesnemes és a rózsa csoportba sorolják. Az őrlemények
kapszaicin tartalmától függően a továbbiakban még csípősségmentes,
enyhén csípős és csípős őrleményről is beszélünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése