2014. február 24., hétfő

A Biztonságosabb Internet Napja




A Biztonságosabb Internet Napja: uniós díjak a gyermekbarát online tartalmak készítőinek - 11/02/2014

 

Együtt számítógépező anya és lánya © Shutterstock
 2011. február 11-én világszerte mindenhol rendezvénysorozatok hívták fel a figyelmet a Biztonságosabb Internet Napjára. Az EU díjátadót szervezett, ifjúsági kiáltványt adott ki, és internetes biztonsági kérdésekkel foglalkozó webhelyet indított az alkalomból.
A Biztonságosabb Internet Napját 11 éve minden február 11-én meghirdetik világszerte. A globális rendezvények azt hivatottak előmozdítani, hogy a felhasználók, különösen a gyermekek és a fiatalok, biztonságosabban és körültekintőbben használják az internetet és a digitális technológiákat. Fontos, hogy a legfiatalabb korosztályok tagjai úgy tanulhassanak és szórakozhassanak a Neten, hogy eközben ne leselkedjenek rájuk veszélyek: ne essenek áldozatul online zaklatásnak, ne menjenek lépre internetes csalóknak, és ne férhessenek hozzá szerencsejátékot kínáló weboldalakhoz. Az idei év eseményeire a „Tegyük együtt jobbá az internetet” jelmondat jegyében kerül sor.
A Biztonságosabb Internet Napja alkalmából Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke átadja a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díjat a győzteseknek. A díjverseny olyan új online tartalmak – webhelyek, blogok, videók, játékok stb. – létrejöttét hivatott ösztönözni, amelyek segítségével a fiatalok biztonságosan tanulhatnak és játszhatnak az interneten. A versenybe a legtöbb uniós tagállamból, köztük Magyarországról, valamint Izlandról és Oroszországból is benevezhettek az érdeklődők, gyerekek és felnőttek egyaránt. Összesen több mint 1100 pályamű érkezett be, ezek alkotói közül választották ki a szervezők a 12 győztest.
Segítő kéz az iskoláknak
 
A Biztonságosabb Internet Napja kapcsán idén két további fontos eseményre is sor kerül:
  • az EU európai szintű ifjúsági konzultációt indít arról, hogyan lehet az internetet jobb és biztonságosabb közeggé tenni a fiatalok számára,
  • és megkezdi működését az online biztonsággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó „eSafety Label” webhely.
A webhely az iskoláknak hivatott segíteni abban, hogy biztonságosabb online környezetet alakítsanak ki. Ennek érdekében:
  • tanácsokat fogalmaz meg számukra azt illetően, hogyan tudják megakadályozni az online zaklatást, illetve kivédeni a vírustámadásokat,
  • lehetővé teszi, hogy saját akciótervet dolgozzanak ki,
  • és fórumot biztosít ahhoz, hogy a tanárok tapasztalatot cserélhessenek egymással, illetve hogy kérdéseikre szakértőktől kaphassanak választ.
A programban való részvétel arra is lehetőséget nyújt, hogy az iskolák elnyerjék és honlapjukon feltüntessék az „eSafety Label” elektronikus biztonsági címkét.
Globális részvétel
 
A Biztonságosabb Internet Napja európai uniós kezdeményezésként indult 2004-ben, de ma már több mint 100 ország részt vesz benne. A tavalyi rendezvények több mint 10 millió érdeklődőt vonzottak világszerte.
Idén is számos országban kerül sor iskolai rendezvényekre, rádióműsorokra, konferenciákra, vetélkedőkre és versenyekre, Albániától Venezueláig.
Sikerült felkeltenünk az érdeklődését? Ha igen, a lakóhelye környékén megrendezésre kerülő eseményekről a Biztonságosabb Internet Napját ismertető webhelyenEnglish tájékozódhat, de a rendezvényeket a Twitteren is nyomon kísérheti a #betterinternet és a #SID2014 címke segítségével.

A Biztonságosabb Internet Napja – webhelyEnglish
Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj
„eSafety Label” webhely


Forrás: Európai Bizottság


Nincsenek megjegyzések: