2014. február 21., péntek

A világhírű Lehár-operett balletváltozata - A víg özvegy bemutatója




A víg özvegy és Modern+1

 


A világhírű Lehár-operett balettváltozatának premierjével indul február 22-én a Magyar Nemzeti Balett tavaszi sorozata. A víg özvegy bemutatója után egy hónappal a modern balett szerelmeseit várjuk: a Modern+1 című táncest szintén a társulat vezető szólistáit vonultatja fel. A tavaszi balettprodukciókat közönségünk az Erkel Színházban láthatja.

Február 22-étől két hónapon át összesen harminc előadást ad a Magyar Nemzeti Balett társulata. A két operaházi Seregi-klasszikus repertoár-előadásai mellett két bemutatót tartanak az Erkel Színházban: az Etűdök és A víg özvegy lesz műsoron – utóbbi magyarországi debütálása érkezik el. A Modern+1 összeállításban további két alkotást adnak elő. A Pas de Quatre14 előadásain az Opera balettegyüttese mellett közreműködik a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett társulata, a TáncTrend14 – alternative az alternatív táncosok, független társulatok és a kortárs koreográfusok estje.
A különlegesen sokszínű előadássorozatra 104 balettművészt készített fel 15 balettmester, köztük a két új bemutatóhoz külföldről érkezett négy betanító szakember. A produkciók színpadi előkészítése még zajlik, a repertoár-előadásokat tíz-tíznapos felfrissítő próbafolyam előzi meg, az újonnan beálló szólisták azonban egyénre szabott próbarenddel, hosszabb ideig készülnek – így például Aliya Tanykpayeva, az idei Étoile, Júlia szerepére. Tanykpayeva nemcsak a legendás Seregi-karaktert formálja meg. Bravúros fordulattal érkezik a shakespeare-i világba, előtte ugyanis A víg özvegy címszerepét is eltáncolja, a február 22-i bemutatót a kazah prímabalerinával láthatja a közönség. A darabot a társulat kilenchetes, az március 22-től látható Etűdöket háromszor kéthetes, majd az összes modern koreográfiát újabb kéthetes felkészülési idő után abszolválja.
A harminc előadásban a Magyar Nemzeti Balett valamennyi első magántáncosa színpadra lép, a közönség pedig a legszínesebb merítést kapja mind a műfajok, mind hangulatok terén. A víg özvegy főszerepében Tanykpayevát Kozmér Alexandra, majd Nakamura Shoko, a társulat idén szerződtetett új, japán származású csillaga követi a színpadon. Gróf Danilo Danilovics szerepében Cserta József és Apáti Bence mellett ismét szólószerepben csillogtathatja képességeit az ifjú Kekalo Jurij, akit az évad első bemutatóján láthatott a közönség első ízben szólistaként. Az Etűdökben a Magyar Nemzeti Balett társulatának új tagjai közül két fiatal: Tyimofejev Dmitrij és Lagunov Jevgenyij kapott szólószerepet.
A műsorszerkesztés tekintetében Solymosi Tamás balettigazgató legfőbb szempontja, hogy az együttes minden évadban megmutathassa sokoldalú kvalitásait, hiszen ez a Magyar Nemzeti Balett erőssége. Az idei szezonban ezért szerepel műsoron egy komoly hangvételű nagybalett után a vígbalettként aposztrofált A víg özvegy, egy klasszikus elemekre épülő alkotás, az Etűdök, valamint az utóbbival egy műsorban látható, kortárs elemeket tartalmazó Petite Mort és Hat tánc.
Április 5-én és 6-án, a Pas de quatre14 estekkel a tavaly elindított hagyományt viszik tovább: a cél, hogy Magyarország négy nagy társulata egy estén, egy színpadon álljon közönség elé. A korai egyeztetéseknek köszönhetően, idén mindegyik együttes – a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett – el tudta fogadni a Magyar Nemzeti Balett meghívását.
A Pas de quatre14 harmadik napján, április 7-én rendezik meg TáncTrend14 – alternative estet, amely még szélesebbre tárja a lehetőségeket: a táncműfajok közönsége az alternatív, független társulatok produkcióit is láthatja az Erkel Színházban. Válogatott műfaji összeállítást tekinthetnek meg, amelynek része a néptánc-elemekre épülő látványos Vári Bertalan-koreográfia, Budai László tangó show-ja, és Góbi Rita társulatának előadása, a Nemzeti Balettet ezen az estén Jellinek György alkotása képviseli.
A TáncTrend14 – alternative színpadi programját követően az Erkel Színház vendégei maguk is táncosokká válhatnak: jelképes részvételi díj ellenében Budai László vezetésével a Nagybüfében sajátíthatják el a tangó alapjait, miközben akár a Magyar Nemzeti Balett, vagy a vendég társulatok művészeivel is együtt táncolhatnak.

Forrás:  Magyar Nemzeti Balett / opera.hu


Nincsenek megjegyzések: