2011. június 30., csütörtök

Az ír konyha




Az ír konyha meglehetősen hús centrikus, és nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy előbb-utóbb után erre ráunjon az ember. Mindazonáltal Írországban a húsfélék – különösen a bárány és a borjúhús – általában igen jó, csak hát egy idő után jól jönne egy kis változatosság és valami olyan étel
, ami nem grillezett vagy sült. Ha kezdetben egy B&B-ben laksz, minden valószínűség szerint „hagyományos” ír reggelit kapsz majd, vagyis virslit, sonkát és tükörtojást, amit általában egy derekas adag soda breaddel, étszódával és aludttejjel élesztett "gyors-kenyérrel" tálalnak. A vidéki pubokban a hagyományos ebéd a „meat and two veg”, a „hús zöldséggel”, amihez nagy adag krumpli és szósz jár, bár általában szendvicset is lehet kapni (ami néha egészen kiváló, de gyakran szeletelt fehér kenyérből és feldolgozott sajtból áll). A házi levesek is nagyon ízletesek tudnak lenni. A legtöbb nagyobb városban vannak csak nappal nyitva tartó kávézók, ahol levest, szendvicset, süteményt és pogácsát fogyaszthatunk, illetve egy- vagy kétféle meleg ebédet. Ha északon jársz, hatalmas tál húsokra számíthatsz zöldséggel – általában káposztával –, amihez nagy adag krumplit adnak. Érdemes megjegyezni, hogy sok ír szállodában azok is étkezhetnek, akik nem laknak ott, úgyhogy ha nincs túl korán vagy későn, ezekben is kaphatsz egy szendvicset és egy kávét. Ez főleg vasárnaponként jöhet jól. Délután hat óra előtt a legtöbb pubban is rendelhetsz egy tál szendvicset és egy kancsó teát. Ezzel együtt viszont tény, hogy vidéken hatalmas területeken egyetlen étteremféleség sincs, és a városokon kívül számos kávézó és étterem zárva tart szeptembertől májusig. Ha tehát szeretnéd felfedezni a legszebb tájakat, jól teszed ha viszel magaddal enni- és innivalót. A vidéki Írország számtalan részén a mindenfelé a hagyományos ír ételeket kínálják, amelyek elsősorban a krumplin alapulnak. Krumpliból tényleg hatalmas adagokat kapsz – ez a zöldségféle egyazon ebéden vagy vacsorán belül gyakran több formában is jelen van. Az ír krumplis pogácsa – vajban kisütött krumplis tészta – fantasztikusan finom tud leni, ahogy a krumplileves is. A colcannon, egyfajta krumplipüré, amit északon champ néven ismernek, egészen kitűnő. Ez vajban sült főtt krumpli, hagymával és káposztával vagy póréhagymával. A barm brack, az édes kovászos kenyér fűszerekkel és szárított gyümölcsökkel, ugyancsak hagyományos étel. A répatorta már újabb keletű étel, de ezzel is mindenfelé találkozhatunk a kávézókban és teázókban Írország szerte. A nagyvárosokban viszont egészen más a helyzet. Az Ír Köztársaságban az utóbbi években végbement gazdasági fellendülés és az, hogy nagyon sok külföldön élő ír tért haza, azt eredményezte hogy ma már az egyre olcsóbb ebéd és vacsora menükben éppoly gyakran találkozhatunk a mediterrán konyha hatásaival, mint a hagyományos ír tanyák eledeleivel. Persze, ezt azt is jelenti, hogy a vegetáriánusok is egyre változatosabban étkezhetnek.


Forrás: Irányírország.com

2 megjegyzés:

Hólabda írta...

Finom ízek szerepelnek a leírásba, egészen megéheztem. Pedig vacsora után már nem eszek.

Balogh Péter írta...

Örömömre szolgál, hogy a bejegyzésem elnyerte a tetszését. Köszönöm szépen a poszthoz fűzött megjegyzést.
Üdvözlettel B.Péter