2011. június 1., szerda

Grafológia a pszichológia tükrében
Az ember nem csak jó és rossz,

nem csak szép és csúnya,
vagy okos és buta,
hanem ennél sokkal több!”A grafológia egy szerteágazó tudomány. Kevesen tudják róla, hogy segédeszközként használják különböző lelki gyógymódokban, lélektani vizsgálatokban, valamint az orvostudományban.
Az embert a test-lélek-szellem hármasa alkotja. Az orvosok máig vitatkoznak azon, és egyre jobban egyetértenek abban, hogy a lélekben lezajló folyamatok kihatnak a testre. Ha a lélek „rosszul” működik, az megbetegíti a testet. A lélek pedig a testen keresztül kommunikál.


A beteg lélek hajlamos megkeresni azt a leggyengébb szervet, ahol testet ölthet a betegség. Ezek a lelki terhek, gondok pedig megjelennek az írásban. Igen, az írásban látni lehet a beteg lelki szorongását, félelmét, de ugyanígy a mániát és különféle pszichés betegségeket is. Ezek különböző írásjegyekben mutatkoznak meg, amit grafológiai elemzéssel fel is lehet tárni.
Freud az ősi ösztöntörekvések összességét libidónak nevezte, és minden törekvést e köré font.
Jung általában kétféle típusú embert különböztetett meg: extrovertáltat és introvertáltat.
Adler szerint az ősi ösztöntörekvés nem szexuális jellegű, hanem az önmegvalósítást szolgálja. Ha az önmegvalósítás, az érvényesülés, a hatalmi törekvés könnyen megvalósul, létrejön a lélek egyensúlya.
Bármelyik elmélet legyen is igaz, nem vagyunk egyformák. Ha holisztikus szemléletmódból akarjuk látni az embert, a személyiségére akár kihathatnak születési bolygói, szüleitől öröklött tulajdonságai, személyiség típusa. Bármi is legyen a mérvadó, nincs két egyforma ember. A grafológia, és a grafológiai elemzések itt is segítségül szolgálhatnak a pszichológusnak.


A grafológia alapjai: jellemvonások


Melankolikus: komoly, befelé forduló, meditációra, belső vívódásra hajlamos.
Nem ritka esetükben a depresszióra való hajlam. Nehezen mozdítható, visszahúzódó. Megfelelő színe a sötétséghez közel álló kék.


Kolerikus: ingerlékeny, könnyen dühbe guruló, hamar felfortyanó.
Reakciói hirtelenek és erősen túlzottak. Feltűnő viselkedés jellemzi, ami részben fejlett öntudatának, részben állandó aktivitásának eredménye. A színbeli megfelelője a meleg, vérpezsdítő vörös.


Szangvinikus: barátságos, nyílt, derűs személyiség. Állandóan és megingathatatlanul optimista. Gyakran jellemző rá, hogy elhamarkodottan nyilatkozik vagy cselekszik. Sokszor ellentmondásba keveredik. Színe a derűt és fényt leginkább sugárzó sárga.


Flegmatikus: egykedvű, közömbös, unott. Nem igazán lehet lelkesíteni, minden egyformán hidegen hagyja. Sem nagy érzések, sem nagy események nem zökkentik ki monoton közömbösségéből. Földhözragadt típus, anyagias szemléletű. Színe a zöld.


Forrás: GrafologiaElemzes.hu

Nincsenek megjegyzések: