2011. június 1., szerda

Grafológia a pszichológia tükrében




Az ember nem csak jó és rossz,

nem csak szép és csúnya,
vagy okos és buta,
hanem ennél sokkal több!”



A grafológia egy szerteágazó tudomány. Kevesen tudják róla, hogy segédeszközként használják különböző lelki gyógymódokban, lélektani vizsgálatokban, valamint az orvostudományban.
Az embert a test-lélek-szellem hármasa alkotja. Az orvosok máig vitatkoznak azon, és egyre jobban egyetértenek abban, hogy a lélekben lezajló folyamatok kihatnak a testre. Ha a lélek „rosszul” működik, az megbetegíti a testet. A lélek pedig a testen keresztül kommunikál.


A beteg lélek hajlamos megkeresni azt a leggyengébb szervet, ahol testet ölthet a betegség. Ezek a lelki terhek, gondok pedig megjelennek az írásban. Igen, az írásban látni lehet a beteg lelki szorongását, félelmét, de ugyanígy a mániát és különféle pszichés betegségeket is. Ezek különböző írásjegyekben mutatkoznak meg, amit grafológiai elemzéssel fel is lehet tárni.
Freud az ősi ösztöntörekvések összességét libidónak nevezte, és minden törekvést e köré font.
Jung általában kétféle típusú embert különböztetett meg: extrovertáltat és introvertáltat.
Adler szerint az ősi ösztöntörekvés nem szexuális jellegű, hanem az önmegvalósítást szolgálja. Ha az önmegvalósítás, az érvényesülés, a hatalmi törekvés könnyen megvalósul, létrejön a lélek egyensúlya.
Bármelyik elmélet legyen is igaz, nem vagyunk egyformák. Ha holisztikus szemléletmódból akarjuk látni az embert, a személyiségére akár kihathatnak születési bolygói, szüleitől öröklött tulajdonságai, személyiség típusa. Bármi is legyen a mérvadó, nincs két egyforma ember. A grafológia, és a grafológiai elemzések itt is segítségül szolgálhatnak a pszichológusnak.


A grafológia alapjai: jellemvonások


Melankolikus: komoly, befelé forduló, meditációra, belső vívódásra hajlamos.
Nem ritka esetükben a depresszióra való hajlam. Nehezen mozdítható, visszahúzódó. Megfelelő színe a sötétséghez közel álló kék.


Kolerikus: ingerlékeny, könnyen dühbe guruló, hamar felfortyanó.
Reakciói hirtelenek és erősen túlzottak. Feltűnő viselkedés jellemzi, ami részben fejlett öntudatának, részben állandó aktivitásának eredménye. A színbeli megfelelője a meleg, vérpezsdítő vörös.


Szangvinikus: barátságos, nyílt, derűs személyiség. Állandóan és megingathatatlanul optimista. Gyakran jellemző rá, hogy elhamarkodottan nyilatkozik vagy cselekszik. Sokszor ellentmondásba keveredik. Színe a derűt és fényt leginkább sugárzó sárga.


Flegmatikus: egykedvű, közömbös, unott. Nem igazán lehet lelkesíteni, minden egyformán hidegen hagyja. Sem nagy érzések, sem nagy események nem zökkentik ki monoton közömbösségéből. Földhözragadt típus, anyagias szemléletű. Színe a zöld.


Forrás: GrafologiaElemzes.hu

Nincsenek megjegyzések: