2010. szeptember 24., péntek

Tartósítás otthon, természetesen!





Aki kóstolt már házi savanyított zöldséget, házi aszalt gyümölcsöt, de ismeri ugyanezen ételek bolti változatát is, tudja, hogy a különbség nyilvánvaló: a házi szinte kivétel nélkül finomabb. Ha pedig belegondolsz, esetleg utánajársz, mennyi minden van a boltiban, aminek alapvetően nincs helye az ételben, még szívesebben készíted majd el otthon.

Csakhogy a házi tartósítást bonyolult, időigényes, fáradságos munkának gondoljuk, pedig a legtöbb esetben nem az. Annak is érdemes belevágnia, akinek nem teremnek meg a gyümölcsök, zöldségek és növények a kertben.

Ha biztos forrásból szerzed be az alapanyagokat, és magad vágsz bele az elkészítésbe, tudván, mi kerül az üvegbe, azzal is rengeteg rákkeltő, feleslegesen hizlaló, allergén anyagtól kíméled meg magad, sőt a legtöbbször a termények eredeti ízéből és tápértékéből is nagyobb mennyiséget őrzöl meg.

Mire van szükséged?

Először is jó piacra, ismerős termelőkre, ahonnan beszerezheted az alapanyagokat. Másodszor pedig jól zárható, különböző méretű befőttes üvegekre, szellőző anyagokra – például tüllre. Elég csupán néhány alapvető, egyszerű eljárást megismerned ahhoz, hogy belekezdhess a munkába.

Aszalás és szárítás

Ezekkel az eljárásokkal készíthetsz házi gyógyteákat, aszalt gyümölcsöket és fűszereket is. A fűszerek közül a rozmaring, a kakukkfű, illetve a majoranna a legalkalmasabb szárításra, a többi zöldfűszer – petrezselyem, bazsalikom – túl sokat veszít az aromájából a száradás során, ezeket inkább fagyasztani érdemes. Az eljárás egyszerű: a friss növényt ollóval, szárastul vágd le, tisztítsd meg a sártól és a piszoktól, töröld teljesen szárazra, lazán kösd csokorba, és borítsd be szellőzőanyaggal. Az így elkészült csomagot lógasd fel egyenletesen árnyékos, hűvös, de mindenekelőtt száraz helyen. Amikor teljesen kiszáradt, zárd bádog- vagy üvegedénybe, hogy megtartsa az ízét.

A gyümölcsök aszalásához legalkalmasabb eszköz az aszalógép – ebbe csak be kell helyezni az előkészített (kimagozott, leszemezett, megmosott) gyümölcsöt, és a gép egyedül elvégzi a feladatot. Az erre legalkalmasabb gyümölcsök nyáron a meggy, a sárgabarack, később pedig a szilva. Napon, illetve sütőben az aszalás nehézkes, lassú, költséges és kockázatos, sokkal jobban megéri az egyszeri, tízezer forint körüli kiadás az aszalógépre. Az ötvenentúlon további tippeket is találsz az aszaláshoz.

Lekvár cukor és tartósítószer nélkül

Ha alaposan sterilizálod a befőttesüvegeket, majd celofánt teszel a csavaros tető alá, és szárazdunsztba helyezed az üvegeket, nem kell tartósítószert tenned a lekvárba. Vannak olyan gyümölcsök, mint például a szilva, amelyekhez felesleges cukrot tenni, hiszen saját maga annyi cukrot tartalmaz, amennyi elég a lekvár besűrűsödéséhez.

Mielőtt megismerkednél a lekvárfőzés rejtelmeivel, megmagyarázzuk a már említett néhány alapvető fogást, amellyel az üvegeket kezelned kell.

  • Sterilizálás: Egy alacsony, de széles lábosban forralj vizet, majd helyezd bele az üvegeket és a fedőket. Amikor a lekvár kész, az üveget csipesszel emeld ki a forró vízből, és úgy öntsd bele a lekvárt, hogy kézzel nem nyúlsz az üveghez, és a tetőt is csak kívülről érinted meg.
  • Fejre állítás: Miután lezártad, pár percre állítsd fejre az üvegeket.
  • Száraz dunszt: Az üvegeket helyezd (rongyokkal, pokrócokkal, párnákkal) alaposan kibélelt ládába, kosárba, és a tetejét is zárd le néhány réteggel. Egyszerűbb megoldás, ha hűtőtáskát használsz. A legjobb, ha minimum egy napig ott hagyod az üvegeket.

Szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 5 kg szilva
  • 1,5 dl almaecet

Elkészítése: A szilvát mosd meg, magozd ki, és tedd egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen elfér, és sütőbe is beteheted. Öntsd rá az ecetet, és told a 120 fokos sütőbe, majd hagyd ott kb. 4-5 órán át. Ekkor nézd meg, eléggé besűrűsödött-e, szükség esetén a tűzhelyen forrald még egy keveset. Öntsd a lekvárt sterilizált üvegekbe, celofánnal, majd a csavaros tetővel alaposan zárd le, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.

Szilva sósan: a chutney, avagy csatni

Ezt a mártást húsokhoz vagy egyszerű köretek, rizs, krumpli, esetleg sajtok kiegészítőjeként használhatod. Eredetileg indiai étel, de elkészítése nagyon egyszerű.

Hozzávalók (kb. 8-10 kisebb üveghez):

  • 2 kg szilva
  • 2 alma
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál frissen lereszelt gyömbér
  • 20 dkg barna cukor (ízlés szerint elhagyható vagy minimálisra csökkenthető)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál tört csili vagy 1 friss csili
  • só, bors

Elkészítése: A kimagozott, félbevágott szilvát és a felkockázott almát az apróra vágott hagymával és a fűszerekkel tedd lábosba, és lassú tűzön, olykor megkevergetve főzd másfél-két órán át, míg a gyümölcsök meg nem puhulnak. A lekvárhoz hasonló módon üvegezd.

Házi erős paprikakrém

Hozzávalók:

  • 1 kg friss csípős paprika – illetve csípős és kevésbé csípős, ízlés szerinti arányban keverhető, különböző paprikatípusok vegyesen
  • 40 dkg só
  • másfél deci ecet
  • kevés étolaj

Elkészítése: A paprikát aszerint, mennyire szeretnéd csípősre, magozd vagy erezd ki. Turmixgében pürésítsd, esetleg szeletelés után botmixerrel dolgozd el. Keverd el a sóval és az ecettel, majd lefedve hagyd állni egy napig. Ezután keverd el az olajjal, majd töltsd üvegekbe.



Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: