.
Bazsalikomos borókás limonádé |
Minden vendégség kisebb káoszba fullad, amikor elérkezik a kávézás ideje. A Starbucks legjobb kávémestereinek nyári jegeskávé-finomságai viszont garantálják, hogy ezúttal mindenki kihagyja a szokásos kávéját.
A Starbucks Barista Championship a kávézólánc éves szakmai versenye, ahol a márka legjobb baristái mérik össze tudásukat, hogy az ország legjobbjaként képviselhessék hazánkat a nemzetközi versenyen. A szakemberek az idei versenyen a kávéismeret és a latte art készségek mellett kreatív oldalukat is megmérettették saját, otthon is elkészíthető italkreációik bemutatásával. Az alábbi recepteket a három döntősnek, Dominikának, Andreának és Tuncsinak köszönhetjük, akikkel a kávézás élményének újabb oldalával ismerkedhetünk meg. A Starbucks Barista Championship 2018 magyar bajnoka Szabó Dominika kávémester lett.
Fagyis kávé újragondolva:
Gyömbéres jegeskávé citromsorbettel Tuncsitól
Pillanatok alatt elkészíthető jegeskávé-különlegesség, egy finom grillebéd frissítő lezárásaként.
Hozzávalók 500 ml limonádé elkészítéséhez:
• 54 g durvára őrölt Starbucks Kenya kávé vagy más afrikai citrusos kávé
• 10 g gyömbér
• 1 doboz citromsorbet
• 1 tálca jégkocka
• 1 French Press kávéfőző (dugattyús kávéfőző)
• 1 üvegkancsó
Elkészítés: Helyezzük a kávét és a nagyobb darabokra vágott gyömbért a dugattyús kávéfőzőbe, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyományos kávéfőző birtokában tegyük a nagyobb darabokra vágott gyömbért egy teafűtartóba, majd egy üvegkancsóba. Öntsünk rá két adag frissen főzött presszókávét és 4 dl forró vizet. Hagyjuk állni 4 percig. A poharakba helyezzünk 2-3 jégkockát és ízlés szerint citromsorbet-t, majd öntsük rá az elkészült gyömbéres hosszúkávét.
A közönségdíjas:
Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól
A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.
Cold brew alap készítése házilag
Hozzávalók 500 ml kávé elkészítéséhez:
• 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
• 85 g durvára őrölt Kenya vagy Ethiopia vagy más afrikai citrusos kávé
• 500 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
• papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
• 1 literes üvegkancsó
Elkészítés: Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba további felhasználásra. Ízesítés nélkül azonos mennyiségű jéggel vagy vízzel hígítva fogyasszuk.
Bazsalikomos-borókás szirup készítése
Hozzávalók 250 ml sziruphoz:
• 7 g bazsalikom
• 30 g boróka
• 200 g nádcukor
• 250 ml víz
• üvegpalack a szirup tárolásához
Elkészítés: Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a nádcukrot és az apróra vágott bazsalikomot. A borókát egy mozsárban zúzzuk össze, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Alacsony lángon gyakran kevergetve 10 percen keresztül főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leszűrjük a tárolására szánt üvegbe.
A bazsalikomos-borókás cold brew limonádé készítése
Hozzávalók 1 l limonádéhoz:
• 100 ml bazsalikomos-borókás szirup
• 500 ml cold brew alap
• 500 ml hideg víz (lehetőleg szűrt víz)
• 2 grépfrút
• jég ízlés szerint
• üvegkancsó
Elkészítés: Töltsük fel az üvegkancsót félig jéggel, csurgassuk rá a 100 ml szirupot, majd a grépfrút levét, és töltsük fel a cold brew alappal és a szűrt vízzel. Keverjük össze, és grépfrútkarikákkal és bazsalikomlevelekkel díszítsük.
Ínyenceknek:
Narancsos-fahéjas cold brew citromkrémmel Dominikától, a Starbucks Barista Championship 2018 magyarországi győztesétől
Hozzávalók 1 liter kávé elkészítéséhez:
• 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
• 85 g durvára őrölt közepes pörkölésű kávé
• 4 db egész fahéj
• 1 narancs
• 1 doboz citromfagylalt
• 1 l tisztított hideg víz
• 100 ml tejszín (elhagyható)
• papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
• 1 literes üvegkancsó
Elkészítés: Tegyük a kávét, a fahéjat és a narancs reszelt héját az üvegedénybe. Öntsük fel 500 ml tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük hűtőbe 20 órára. Tegyünk az üvegkancsó aljára karikára vágott narancsot, töltsük fel a feléig jéggel, majd adjunk hozzá 500 ml hideg vizet. Papírszűrőn át csurgassuk rá az elkészült hideg kávét. Kínáláskor tegyünk a poharakba egy-egy gombóc citromfagyit, öntsük rá a kávét, és ízlés szerint lágyítsuk egy kevés tejszínnel. Díszítésként és az isteni aromáért szórjunk a tetejére narancsreszeléket.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése