2018. szeptember 9., vasárnap

Tárolási kisokos – Mit és hol tartsunk a hűtőszekrényünkben?




.

Néha még a legnagyobb hűtőszekrény rakodótere is kicsinek tűnhet: a szezonális zöldségek és gyümölcsök, a nyári hőség átvészeléséhez nélkülözhetetlen frissítő italok sok helyet foglalnak. A hűtőszekrényünk átgondolatlan rendszerezése azonban nem csupán helyet pazarol. Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, amely duplája az európai uniós átlagnak. Ennek közel felét - 33 kilogrammot - a feleslegesen megvásárolt termékek és a tárolási hiba miatt megromló ételek teszik ki[1]. Egy kis odafigyeléssel azonban olyan rendszert alakíthatunk ki, amellyel a hűtőszekrényünk tartalma könnyen átlátható és a lehető legtovább tartósítható lesz.

Az élelmiszerek az ideális hőmérsékletű és páratartalmú környezetben őrzik meg a lehető leghosszabb ideig a frissességüket, az ízüket és a tápanyagtartalmukat. Mógor Tibor, a Samsung Electronics háztartási eszközökért felelős termékmenedzsere elmondta: „A Samsung 2012 óta már csak olyan hűtőszekrényeket gyárt, amelyek műszaki megoldásai gondoskodnak arról, hogy az ételek a lehető legtovább fogyaszthatók maradjanak. A Precise Chef Cooling technológiának köszönhetően például 0,5 ºC-nál is kisebb a hűtő hőingadozása, hiszen az inverter kompresszor egyenletes szinten tartja a hőmérsékletet a hűtőtérben. Ha a frizsiderünk még nem rendelkezik ilyen megoldással, a rakterében nem minden ponton uralkodik egyenletes hőmérséklet, ezért ajánlott figyelembe venni néhány alapszabályt a különböző hűtési igényű élelmiszerek elhelyezésénél.”
Mi kerüljön a hűtő ajtajára?
Ha direkt hűtéses vagy nem inverter kompresszorral felszerelt hűtőnk van, akkor valószínűleg az ajtaja a berendezés egyik legmelegebb része, ráadásul a gyakori nyitogatás miatt itt a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás is. Éppen ezért soha ne itt tartsuk a tojást vagy tejtermékeket, hiszen ezen feltételek igencsak kedveznek a baktériumok elszaporodásának! A frizsider ajtaja ideális a különböző szószok és gyümölcslevek tárolására.
Mit tároljunk a hűtő alsóbb részein?
A hűtő alsó részén található gyümölcs- és zöldségtartó fiók a hűtő egyik legmelegebb pontja, itt átlagosan 8 ºC körüli hőmérséklet uralkodhat. A Samsung az RS8000 hűtőszekrény ezen részén helyezte el a FlexZone frissentartó rekeszt, amely négy fokozatú, szabályozható hőmérséklete ideális a húsok tárolásához, az italok lehűtéséhez, a gyümölcsök és zöldségek frissen tartásához, valamint további ételek igény szerinti behelyezéséhez. Ezen rekeszek fölött található a hűtő leghidegebb része, itt jellemzően 0-2 ºC között alakulhat a hőmérséklet. Ez a rész alkalmas a nyers húsok, a tojás és az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő ételek tárolására.
Mi kerüljön a hűtő felsőbb polcaira?
A régi típusú hűtőkben felfelé haladva a hőmérséklet növekedhet. A berendezés középső polcain általában 5 ºC körüli hőfokot mérhetünk, ez a rész ideális a tej, tejföl, joghurt tárolására. A felsőbb részekbe helyezzük azokat az ételeket, amelyeket nem kell már főzni, így a maradékokat, készételeket vagy az italokat! A hűtő legfelső polcain általában hasonló hőmérséklet uralkodik, mint az ajtónál, így itt javasolt tárolni azokat az ételeket, amelyeket elsősorban a túlmelegedés miatt helyezünk hűtőbe, például a vajat, sajtokat.
Mit ne tegyünk a hűtőbe soha?
Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hűtőben minden élelmiszer tovább megőrzi a frissességét. Vannak azonban olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeknek kifejezetten árt a hűtött környezet. A paradicsom például túl hideg helyen elveszíti a zamatát, a burgonya és a vöröshagyma kifejezetten a száraz, szellős helyet szereti, így a hűtő páratartalma csökkenti az eltarthatóságukat. A déli gyümölcsök, köztük a banán, érzékenyen reagálnak a hidegre: az alacsony hőmérséklet zavarja a gyümölcsök éréséért felelős enzimeket, így foltossá, íztelenné válnak a frizsiderben.

[1] http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-elelmiszerpazarlas-megelozesenek-fontossagara-hivja-fel-a-figyelmet-a-maradek-nelkul-program
 

Nincsenek megjegyzések: