2018. szeptember 24., hétfő

Jubileumi aukcióval ünnepli 20 éves fennállását a Virág Judit Galéria




.

A Virág Judit Galéria 1998. október 5-én tartotta első aukcióját a Kongresszusi Központban.  Pontosan húsz évvel később, 2018. október 5-én rendezi meg jubileumi aukcióját, melyen összesen 212 tétel - köztük Reigl Judit, Bortnyik Sándor és Rippl-Rónai József műve – kerül kalapács alá. A műtárgyak összkikiáltási ára megközelíti a 650 millió forintot.


Az elmúlt két évtizedben összesen 62 aukciót és 40 nonprofit kiállítást rendezett a Virág Judit Galéria, tavaly pedig megtartották a világ első Zsolnay aukcióját.
A galéria fennállása óta számos rekordot tudhat magáénak: 20 év alatt 36 tétel leütési ára emelkedett 50 millió forint, 12 tétel 100 millió forint fölé, 3 tétel leütési ára pedig átlépte a 200 millió forintot. Aukcióikon ötször döntötték meg az abszolút árverési rekordot, melyet mindmáig Csontváry Kosztka Tivadar Traui látkép naplemente idején című, 2012-ben árverezett képe tart 240 millió forintos leütési árával.

A jubileumi aukcióra kivételes műtárgyakkal készül a Virág Judit Galéria.
Az árverés egyik sztárja Reigl Judit a Semmi szétzúzása című alkotása. A művész festményei 15 év alatt a néhány 10000 eurós árkategóriából mára 300-500.000 euróra emelkedtek. Az aukció másik kimagasló tétele Bortnyik Sándor Vörös palack című festménye. Az 1923-ban Weimarban készült absztrakt csendélet a festő avantgárd korszakának egyik legfontosabb műtárgyegyütteséhez tartozik. Érdekesség, hogy a művésznek csupán három csendélete van magántulajdonban.

Rippl-Rónai József egyik legkeresettebb korszakából származik az 1911-es, kukoricás stílusban készült Pihenő Fenella című festmény, amely kiemelt nemzetközi figyelemre számíthat. Az utóbbi években a párizsi Musée d’Orsay is vásárolt két kukoricás Rippl-Rónai képet, amelyek az állandó kiállításon szerepelnek. Rippl-Rónai egyébként a galéria egyik ikonikus alkotója, hiszen az 1998-as, első árverésén rekordot jelentő, 21 millió forintért kelt el Zorka kékköves gyűrűvel című festménye.

Az est egyik különlegessége Pekáry István Ősz című monumentális méretű festménye, a magyar vidéki életet költői szépséggel ábrázoló mű remélhetőleg a jövőben egy közintézménybe kerül. A jubileumi aukció további két fontos műalkotása Vaszary János Tengerpart és Perlmutter Izsák Szalon című képei.

A Virág Judit Galéria 59. aukcióját meglepetés koncert vezeti fel, a Galéria tulajdonosai negyven értékes nyereményt sorsolnak ki az árverés vásárlói között. Ezen a kivételes eseményen a Galéria a szokásos 20 százalékos jutalékot 10 százalékra csökkenti, ezzel százalékos árelőnyhöz juttatva az ügyfeleit. Az árverés végén a vásárlók között egy Berény Róbert festmény és egy Zsolnay kerámia kerül kisorsolásra – a két műtárgy értékre meghaladja a 10 millió forintot.

Az aukciós kiállítás 2018. szeptember 22. és október 4. között tekinthető meg ingyenesen a Virág Judit Galériában.

 

Nincsenek megjegyzések: