2018. szeptember 17., hétfő

C-vitamin, whiskey és Lánchíd. Mi a közös bennük?




.

Különösen szerencsés lehet a csillagok állása szeptemberben, hiszen a történelem számos ikonikus alakja látta meg a napvilágot az ősz első hónapjában. Aranytorkú énekesek, zseniális írók vagy éppen Amerika legendás lepárlómestere. Néhány szereplő a TOP10-es szeptemberi szülinapi listáról, akik mind nagyot alkottak az utókor számára. Íme a hírességek névsora, akiket most büszkén ünnepelhetünk.


A feltalálók
Immunrendszerünk jótevője, Szent-Györgyi Albert szeptember 16-i születésnapjával és legnagyobb felfedezésével, a C-vitaminnal kerülhetett fel a listára. De szintén sokat köszönhetünk a magyar polihisztornak, Gróf Széchenyi Istvánnak, akinek Buda és Pest összekötése sem jelentett akadályt. Szeptember 21-én a Lánchíd megálmodóját ünnepelhetjük. Természetesen, ha nagy alkotókról van szó, akkor Jack Daniel sem hiányozhat a sorból. Bár a legendás lepárlómester pontos születési dátuma nem ismert, annyi biztos, hogy szeptemberben született, így a whiskey rajongói világszerte egész hónapban emelhetik rá poharukat.

A csúcstartók
A szórakoztató ipar legnagyobb ikonjai közül is többen erősítik a szeptemberi szülinaposok táborát, kezdve máris egy szívtipró bűvésszel, aki valósággal elvarázsolta a világot. 16-án tölti be 61. életévét David Copperfield, akinek lélegzetelállító show-ira több mint 40 millióan voltak már kíváncsiak, a szakma pedig 21 Grammy-díjjal ismerte el tehetségét. És ha már Grammy-k, folytassuk a listát korunk legmeghatározóbb énekesnőjével, az R&B királynőjével, Beyoncé-vel, aki eddig 22-szer vehette át a „kis” szobrocskát. A díva idén szeptember 4-én ünnepelte 37. születésnapját, amit nehéz elhinni koncertjein bemutatott elképesztő táncmozdulatait elnézve.

A bestseller-gyárosok
Ki ne emlékezne Jack Nicholson vérfagyasztó „mosolyára” a Ragyogásból vagy a kis Georgie-t elragadó démoni bohócra az Az című filmből. Szeptember 21-én 71. születésnapját ünneplő Stephen King történetei a könyvei mellett a filmvásznon is többször megelevenedtek, csak úgy, mint a krimik koronázatlan királynőjének, Agatha Christie-nek írásai. A peckes bajszú detektív kitalálójának sztorijai halála után is akkora népszerűségnek örvendenek, hogy eladott könyvei a Biblia és Shakespeare példányszámaival versengenek. Az író zsenire szeptember 15-én emlékezünk.

Az utánozhatatlan művészek
Minden idők talán legismertebb tenora sajnos sosem láthatta, hangjával mennyi embert ejt ámulatba. Andrea Bocelli gyermekként veszítette el teljesen látását, ám ez nem gátolta meg abban, hogy szenvedélyének éljen és emberek millióinak énekeljen. Szeptember 22-én ünnepeljük az olasz tenoristát. Mellette egy igazi angol úriember is helyet kapott a névsorban. Mindenki Mr. Darcy-jának Colin Firth-nek bizonyára idén is sokan meghúzták a fülét, az Oscar-díjas színész szeptember 10-én töltötte be 58. életévét. Végül, de nem utolsó sorban emlékezhetünk az énekes csodabogárra, Freddie Mercury-ra, a Queen együttes frontemberére, akinek tarsolyából olyan világslágerek születtek, mint a We will rock you, Bohemian Rapsody vagy a Radio Ga Ga.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: