2014. november 22., szombat

Százmillió forint van az art mozik digitalizálására





Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására. A digitalizáció az art mozik fennmaradását jelenti, hiszen 2013. január 1-je óta a filmforgalmazók csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket.
Az art mozik digitalizálására 2011 óta évi rendszerességgel hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, ezzel támogatva art és önkormányzati mozik túlélését, fennmaradását. Idén 100 millió forint áll rendelkezésre mozidigitalizációra, melyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak.
Az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 12,5 millió forint. A támogatás feltétele, hogy a pályázó legalább 25 százalékos önrészt vállaljon, továbbá a fejleszteni kívánt mozinak meg kell felelnie az art mozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatással fejleszteni kívánt mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art moziteremként működtetik. A pályázaton azok a többtermes art mozik is igényelhetnek támogatást, amelyeknek már van digitális vetítőberendezéssel ellátott termük.
Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013. január 1-től a hagyományos filmtekercsek eltűntek, a filmforgalmazók csakis digitális hordozókon terjesztik a filmeket, ezért elengedhetetlen a hálózat további fejlesztése.
A pályázati dokumentációt 2014. november 25-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstár területi intézményéhez.
További információ a pályázattal kapcsolatban:
https://onegm.allamkincstar.gov.hu/login.jsp

Nincsenek megjegyzések: