2014. november 29., szombat

Advent Debrecenben








 Már negyedik éve, hogy Debrecen városa a történelmi egyházak vezetőivel együtt ünnepel a Kossuth téren, a mindenki Karácsonyfája mellett. Sok ezer ember jön el ezekre az adventi vasárnapokra, hogy megtapasztalják az ünnep várakozásában a szeretet, az önzetlen adakozás erejét.


Az ilyenkor látható ünnepi műsorokban is megmutatkozik az összefogás ereje. A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft koordinálásával a város nagyon sok kulturális intézménye, iskolája, óvodája lép fel ezeken az adventi alkalmakon. Idén sem lesz ez másképp! János Evangéliumából a Logosz-himnusz egy részlete  lett idén az Advent inspiráló gondolata:
„...Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba. A világban volt, és a világ általa lett..."János 1,1-14.
2014. november 30. vasárnap 16.30 Kossuth tér - gyertyagyújtás.
„Az Ige volt az igazi világosság ..."
15:30 órakor Adventnyitó Istentisztelet a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának közreműködésével a Nagytemplomban. Az ünnepi alkalmat követően 16:30 órakor a betlehemi csillag mutatja az utat a Város Karácsonyfájáig, ahol Bosák Nándor római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök, valamint Papp László polgármester a többi - a baptista, az evangélikus és a görög katolikus - keresztény felekezet képviselői jelenlétében együtt köszöntik az ünneplőket. Az adventi koszorún meggyújtják az első gyertyát és kigyúlnak a belváros ünnepi fényei is. Közben a Szivárvány Gyermekkar énekel, és Újhelyi Kinga színművésznő előadásában részletet hallhatunk a Mária evangéliuma című műből.
A „Szeretet Asztalánál" az önzetlenség fontosságát hangsúlyozva ismét kaláccsal és süteménnyel várjuk az ünneplőket. Az első adventi gyertyagyújtást követően 18 órától zenés áhítaton vehetünk részt a Nagytemplomban, ahol közreműködik Pálúr János orgonaművész.
2014. december 7. vasárnap 16.30 Kossuth tér - gyertyagyújtás
„Ő jött el a világba..."
„Debrecenből Betlehembe" - Keljünk mi is útra a pásztorokkal és bárányaikkal! A Városháza elől 16:00 órakor indulnak el a téli viseletbe öltözött hagyományőrzők, a „sivatagi nép", a pásztorok. A Város Karácsonyfájánál Dr. Barcsa Lajos alpolgármester, Fekete András parochus, a görög katolikus egyház képviselője és Sipos Barnabás ortodox pap, az ortodox egyház képviselője mondja el adventi gondolatait, majd közösen meggyújtják a második gyertyát. A Gyergyószárhegyről érkező gyermekek adventi énekeket hoznak ajándékba, majd a görög katolikus és az ortodox kórus énekel.
2014. december 7. vasárnap 19.30 Református Nagytemplom
A Debreceni Helyőrségi Zenekar koncertje, sztárvendég Pál Dénes
Egy feladatokkal teli évet maga mögött hagyva, az 5. Bocskai István Lövészdandár ismét adventi ajándékkoncerttel zárja az esztendőt. Katonáink a hadműveleti területeken végzett missziós feladatok mellett számos nemzetközi és hazai gyakorlaton teljesítettek kiválóan, és jelenleg is több százan vannak külföldön, akik közül sokan családjuktól távol fogják tölteni a karácsonyt.
A koncert ingyenesen látogatható.
2014. december 14. vasárnap 16.30 Kossuth tér - gyertyagyújtás
„A világban volt..."
 „Debrecenből Betlehembe" - a Városháza elől 16:00 órakor énekszóval ismét útra kelünk a hagyományőrzőkkel és a bibliai sokasággal. A Város Karácsonyfájánál Dr. Széles Diána, Pető Albert lelkész a Baptista Egyház és Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész, az Evangélikus Gyülekezet képviselői mondanak köszöntőt, majd közösen meggyújtják a harmadik gyertyát. Ez alkalommal Bíró Gergő valamint a baptista kórus énekel, majd a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának adventi műsora teszi teljessé az ünnepet.
December 14 . vasárnap 18.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Gyertyafénykeringő - Karácsonyi Valceremonia
 „Lehet-e nagyobb boldogság a Földön, mint az angyalok táncát utánozni?"
Az adventi várakozás idejében immáron hagyomány, hogy a Valcer Táncstúdió karácsonyi gálaműsorral várja az ünnepre készülőket:
„Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod."
A Valcer - család népes tábora mellett a táncszerető közönség érdeklődésére is számot tartó karácsonyi gálaműsor számtalan meglepetést tartogat. Az ünnepi hangulatot megalapozó Gyertyafénykeringő mellett az iskola néptáncos és zenetagozatos növendékei régmúlt karácsonyok hangulatát idézik, a versenytáncosok káprázatos standard és latin szólókat mutatnak be, a formációs táncosok pedig a karneváli táncaikból adnak ízelítőt. A kétórás program táncos utazás lesz a világ körül.
Belépődíj: 1600 Ft
2014. december 21. vasárnap 16.30 Kossuth tér - gyertyagyújtás
„És a világ általa lett..."
A Városháza elől induló menetben immár a betlehemi történet minden résztvevője szerepel.
A Város Karácsonyfájánál Komolay Szabolcs alpolgármester, Felföldi László római katolikus püspöki helynök és Balogh Barnabás a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója mondják el adventi gondolataikat, együtt meggyújtják a negyedik gyertyát, közben Debrecen fiatal tehetségeit és a görög katolikus kórust hallhatjuk. A Szentföldről Debrecenbe a Kolping Család Egyesület segítségével jut el a Betlehemi Láng, melynek fénye minden család számára meghozza a béke és szeretet üzenetét.
A lángból az Add tovább! - faházból december 24-ig mindenki vihet haza az otthonába.
A betlehemi hajlékban a gyermek Jézus megjelenésével beteljesedik az ünnep...
ÚJDONSÁG!
2014. december 24. szerda 17.00-19.00
SZENTESTE DÉLUTÁNJA - KÁNTÁLÁS VÁROSSZERTE
A kereszt(y)én(y) felekezetekkel együttműködve régi szokást szeretnénk megerősíteni, december 24-én, a város különböző lakótelepeire kántálni hívjuk és várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel és közös énekükkel szeretnék megajándékozni mindazokat, akik egyedül töltik a szenteste óráit.
A karácsonyi énekes, esetleg verses köszöntőt általában kántálásnak nevezték, de néhol angyali vigasság néven emlegették. Karácsony vigíliáján vagy az előtte levő adventi időszakban házról házra járva énekeltek a kántálók. Az ünnep gondolatkörét felidéző énekekhez gyakran kapcsolódtak köszöntők, jókívánságok, rigmusok, prózai szövegek is.
Különleges szépsége az alkalomnak, hogy a kereszt(y)én(y) közösségek összehangoltan 17 és 19 óra között adják át ezt az énekes ajándékot Debrecen lakosainak.
Az adott területeken kántáló közösségek szívesen fogadják a csatlakozást:
Csapó utca - Debreceni Baptista Gyülekezet
Gyülekező: 17 óra - Szappanos utca
Fényes Udvar - Debrecen Attila téri Görög Katolikus Egyházközség
Gyülekező: 17 óra - Fényes Udvar játszótér
Újkert - Debreceni Megtestesülés Plébánia
Gyülekező: 17 óra - Jerikó utcai posta
Tócóskert - Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség
Gyülekező: 18 óra - Tócóskert, Piac tér, Angyalföld tér
http://www.debrecen.hu/

Nincsenek megjegyzések: