2014. november 17., hétfő

Berecz András: Karácsonyi pásztortánc



.


Ádventi műsor Kodály Zoltán kórusműveivel, népzenével, mesével, gyermekjátékkal, tánccal 2014. december 9-én a Művészetek Palotájában. Tisztelet Ugrin Gábor karnagynak


Berecz András Karácsonyi pásztortánc című estje a pásztorkultúrát, annak zenés, táncos - és a Kossuth díjas művésztől, a nemzet mesélőjétől megszokott - mesés arcát, valamint Kodály kórusműveit állítja a középpontba december 9-én a Müpában a világhírű Nyíregyházi Cantemus kórussal. Az előadás egyben tiszteletadás Ugrin Gábor karnagy emléke előtt, akivel a mesemondó éppen húsz évvel ezelőtt járta az országot közös Kodály-műsorukkal. Mint mondta, a mostani adventi esttel a 2013-ban elhunyt énektanár és karnagy, barátja életműve előtt is tiszteleg.

"A magyar néphagyomány szerint a kis Jézusnak nemcsak a három királyok vittek ajándékot, hanem a pásztorok is. Mindegyik azt vitte, amije volt: sajtot, túrót, báránykát. Egynek azonban semmije nem volt, ő fergeteges, porverő tánccal mutatkozott be az újszülött Megváltónak. Ez nem volt feltétlen illő ajándék, mégis őszinte, szinte gyermeki gesztus, a pásztorok megszentelt bárdolatlansága, üdvös faragatlansága, amikor a lélek annyira ki van tárva, hogy ott jólneveltségnek már nyoma sincs. Az advent egyik főszereplője a pásztorság, amely a csillagot ismeri, alvás helyett éber és megváltóra érzékeny. A műsorral az a célom, hogy egy kicsit közel hajolhassunk ehhez a különleges, alig ismert pásztorvilághoz" - fogalmazott Berecz András az MTI-nek.

Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása: új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesíti, hanem mindig keres újakat is. Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Pályája kezdetén Berecz András csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtő utakon. Az Ökrös és az Egyszólam Együttes énekeseként vált népszerűvé, de mesemondóként nem kevésbé csodálják - akként különösen legendás.

Közreműködik:
Berecz András - mese, ének
Nyíregyházi Cantemus Kórus, karnagy: Szabó Dénes
Dsupin Pál - furulya, duda
Kádár Ignác - tánc (Csíkszentdomokos), Nagy Katica - tánc
Budapest XIV. kerületi Arany János Általános Iskola néptánc csoportja, vezető: Juhász Katalin
A műsort szerkesztette: Berecz András

2014. december 9. 19.30
Berecz András: Karácsonyi pásztortánc
Művészetek Palotája

https://www.youtube.com/watch?v=U7stNtb-sO8

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: