2014. november 14., péntek

Berecz András Magyarkanizsán









 Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, énekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Angyalfütty című estjét tartják meg november 26-án, szerdán a Vajdaságban, Magyarkanizsán a Művészetek Házában, a Regionális Kreatív Műhely szervezésében.
A népmesét, a mesemondást, a magyar nyelvet ünnepli ez az este – jegyezte meg Bicskei Zoltán filmrendező, az esemény főszervezője az MMA honlapjának. Elmondta, hogy a mesemondó 1989 óta jár a Délvidékre, szerepel és gyűjti ott is a magyar népdalokat, mondókákat. Magyarkanizsán nagyon szeretik és az előadóterem mindig megtelik az ő neve hallatára – idézte fel a szervező Berecz András korábbi szerepléseit.
Az Angyalfütty a Kőkertben liliom című sorozat III. kötete. Berecz András első önálló lemeze volt a Kőkertben... 2000-ben, majd a Felitő című a Kőkertben... II. 2003-ból Moldva, Háromszék, Udvarhely, Csík, Bukovina dalait összegyűjtve született. Az Angyalfütty a harmadik könyv, CD-melléklettel és CD-füzettel, amely 2013 végén jelent meg. A lemezen közreműködik Vizeli Balázs hegedűn, Szabó Dániel cimbalmon, Kádár Ignác gardonon, Mátéfi Csaba szolgáltatja a füttyszót és a művész fia, Berecz István furulyázik.
"Tisztán láttam magam előtt, hogy valami savanyú, tánctalan ántivilágban, valamely fel nem jegyzett égi háborúban egy angyalt a társai oldalba döfnek, így az, szegény, hullani kényszerül. Aláhullva előveszi a nagy erős kíváncsiság: ha nem bontja ki a szárnyait, mi történik akkor?
Messze még a Föld, már az unalom is öldösi, hát unalmában akkorára nyílik ennek az én kisangyalomnak az a formás kicsi ajaka, mint a gyűszű. Akarta, nem, fütyölni kezdegete. Már a nyelve hegyit is kótára igazítá, mer az unalom nagy szerző. Na, közbe lent a Földön, ahol ugye a mesegyűjtők is forgolódnak, egy ember meghallá ezt az angyali muzsikát, ezért ijedtibe egy nagyot újít a világ menetin. Mer az ijedség nagy újító..." – fejtette ki a történet keletkezését egy interjúban Berecz András.
A mesemondó Budapesten született, de ízesen beszéli a magyar nyelvet. Jogásznak készült, de elragadta a népzene és a népmesék világa. Alapítója az Ökrös és az Egyszólam együttesnek. Folklorista kutatóként gyűjtött Erdélyben, Moldovában, Felvidéken és még sokhelyütt. Könyveket ír, fotózik, feldolgozásokat készít, lemezeket ad ki. Mesemondással  több mint 15 éve foglalkozik. „Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember gondolatait hordozzák. Felnőtteknek szólnak inkább" – jegyezte meg. Berecz András mesélését a budapesti közönség is megismerheti, mert tavaly december óta minden hónapban egy alkalommal önálló estet ad a Nemzeti Színházban.
Berecz András Angyalfütty – Kőkertben liliom III. című kötetét és lemezborítóját csakúgy, mint korábban valamennyi kiadványát Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész készítette, illusztrálta. A lemez-könyv a Szép Könyv 2013 EMMI alkotói különdíját is elnyerte.

„Az Angyalfütty lemezen a liliom maga Éva, akit a Paradicsom kőkertjébe ültet az Úr, és aki a nagy almafalás után onnan ki kell reppenjen Ádámostul. „[...] Korábban mindig abból indultam ki, hogy ott ül velem szemben a mesemondó, én pedig hallgatom. Mondjon úgy mesét, hogy az muzsikáljon! Nem kell azt megtámasztani zenével. Most mégis úgy esett jól, hogy ahol a mese nagyobb szünetet kívánt, oda zenét emeltem be."

Forrás:Magyar Művészeti Akadémia


Nincsenek megjegyzések: