2014. november 29., szombat

Gaetano Donizetti emlékezete

217 évvel ezelőtt született Gaetano Donizetti olasz zeneszerző.Gaetano Donizetti (Bergamo, 1797. november 29. – Bergamo, 1848. április 8.) olasz zeneszerző. Gioacchino Rossini és Vincenzo Bellini mellett az olasz bel canto korszak legnagyobb, legtermékenyebb operakomponistája volt.
Gaetano Donizetti(1797-1848)

Vagy hetven opera, köztük a drámai szopránoknak kitűnő szereplehetőséget nyújtó Lammermoori Lucia és Boleyn Anna szerzője.

Az alábbiakban anekdotákat, rövid történeteket olvashatnak a zeneszerzőről.

Amikor megkérdezték, melyik operáját tartja legjobbnak, habozás nélkül így válaszolt:

Honnan tudnám? A szülőhöz mindig a legkevésbé sikerült gyereke áll a legközelebb, és nekem oly sok van belőlük.

Az egyik kiválóság, akivel 1840/41-ben többször is találkoztam, Donizetti volt. Derék, szeretetreméltó, finom és elegáns, mint a legtöbb zenéje. Még fiatalember, de oly termékeny, hogy már negyven operát írt. Emlékszem, amikor Rossiniről beszélgettünk, és megkérdeztem, igaz-e, hogy két hét alatt komponálta A sevillai borbélyt, így válaszolt:

- El tudom képzelni. Mindig is a világ lustája volt!

Bevallom, ámultan hallgattam, hogy valaki két hetet időpocsékolásnak tart egy opera megírására.Sir Charles Hallé (1819-1895), német karmester – Manchesterben alapított zenekart, amely máig az ő nevét viseliEgy milánói színigazgatót cserbenhagyott az egyik zeneszerzője, és két héten belül új operára volt szüksége. Könyörgött Donizetinek, írja át kissé valamelyik korábbi dalművét.

- Viccel velem? - méltatlankodott a komponista. - Nem szokásom a régi műveimet toldozni-foltozni. Csak a másokéval teszek ilyet. Két hét múlva kap tőlem egy új operát. Kűldje el hozzám gyorsan Felice Romanit.

- Egy hetet kap a szöveg megírására – mondta a librettistának. - Két héten belül meg kell zenésítenem.

Ebből a kihívásból született a Szerelmi bájital.
Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse 116-117. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9


Nincsenek megjegyzések: